Nove fotografije s Marsa: NASA-ina letjelica poslala sliku rovera Perseverance u trenutku slijetanja

Prve fotografije oduševile su znanstvenike, ali na prva istraživanja novog okoliša Perserverancea, morat će još malo pričekati.

Martina Čizmić | 20.02.2021. / 08:54

Manje od dana nakon što je NASA-in rover Perseverance uspješno sletio na površinu Marsa, inženjeri i znanstvenici koji prate njegov rad dobili su prvu podatke o samoj letjelici i roveru. Zahvaljujući letjelicama NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) i Mars Atmospheric and Volatile EvolutioN (MAVEN), koje se nalaze u orbiti Marsa, signal je stigao do Jet Propulsion Laboratory u južnoj Kaliforniji.

Uz to što su svi sustavi u pogonu i spremni za rad, istraživače je oduševila fotografija dobivena iz video snimke roverovog spuštanja na Mars.

Naime, za razliku od prethodnih rovera koji su istraživali Mjesec i Mars, Perseveranceove kamere bilježe fotografije u boji. Tako su odmah nakon slijetanja dvije Hazard kamere zabilježile pogled ispred i iza rovera, te pokazale da se njegov kotač nalazi čvrsto na tlu.

No, još je zanimljivija fotografija koju je poslala orbitalna letjelica Reconnaissance, koja je rover spustila na Mars. Zahvaljujući kameri visoke rezolucije, Reconnaissance uspio je uhvatiti fotografiju rovera tijekom samog spuštanja.

Slika nije dostupna Urnebesno: Bernie Sanders i Ted Cruz na prvim fotografijama Perseverancea iz kratera Jezero na Marsu

Slika nije dostupna Perseverance je uspješno sletio na Mars! NASA-in rover odmah je poslao fotografije

Sljedeći je korak otpuštanje navigacijske i dvije znanstvene kamere sa "glave" jarbola. Navigacijska kamera bit će korištena za kretanje po površini Marsa, dok će Mastcam-Z i laserska SuperCam bilježiti što se događa tijekom istraživanja planeta. Očekuje se da će tijekom subote te kamere napraviti prve fotografije roverovog okoliša te ih poslati prema Zemlji.

U sljedećim danim rover će ostati na mjestu slijetanja dok zemaljska ekipa ne provede sve testove, ažuriranja sustava i dodatno napuni baterije rovera i njegovih uređaja. Prva kratka vožnja trebala bi biti odrađena u sljedećih nekoliko tjedana, a proći će možda i dva mjeseca dok Perseverance ne pronađe dovoljno ravnu površinu da ostavi mini-helikopter Ingenuitiy i testira prvi let nekog helikoptera na drugom planetu.

Za početak znanstvenog dijela misije i traženje uzoraka kamena i sedimenata morat ćemo pričekati barem do ljeta. Zemaljskog, naravno.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti