Novi Amazonov tablet također će prikupljati naše podatke?

Iako je tek nedavno najavljen, novi Amazonov tablet Fire već je pod povećalom sigurnosnih tvrtka koje tvrde da će i Amazon prikupljati naše podatke.

Zimo Zimo Zimo | 02.10.2011. / 18:15

Novi Amazonov tablet također će prikupljati naše podatke?

Iako je tek nedavno najavljen, novi Amazonov tablet Fire već je pod povećalom sigurnosnih tvrtka koje tvrde da će i Amazon prikupljati naše podatke.

Chester Wisniewski, zaposlenik britanske sigurnosne tvrtke Sophos napisao je na blogu sljedeće: 'Ako mislite da vas Google AdWords i Facebook promatraju, ova usluga jamči pohranu svega što činite na webu.'

Pod uslugu se smatra novi web preglednik iz Amazona Silk, za kojeg iz kompanije tvrde da su ga ubrzali za 20 posto pomoću snage cloud computing servera.

Sve što radite na vašem tabletu povezano je direktno sa Amazonom, umjesto na nekoj destinaciji na webu, kaže Wisniewski koji napominje da ovdje zapravo nastaje problem, jer se sve naše navike surfanja prenose na Amazonov cloud.

Ono što je još problematičnije jest da u uvjetima Amazonovog Silka stoji kako preglednik ima pravo zadržati jedinstveni ID tableta, te URL stranica koje ste posjetili i to do 30 dana. Kao što piše Daily Mail, ova ideja nije nova, pa tako istu tehnologiju koriste i recimo Opera Mini no oni ne zadržavaju podatke.

Na ove stvari oglasili su se i iz Applea, odnosno Chris Espinosa, osmi zaposlenik Applea koje se kompaniji pridružio još 1976. koji kaže kako to znači da će Amazon snimati i kontrolirati svaku web transakciju koju obavljaju korisnici Fire tableta.

'Svaku stranicu koju posjete, svaki link koji prate, svaki link koji kliknu, svaki oglas koji vide biti će dostupno na jednom od najvećih servera na svijetu.', kaže Espinosa koji nadodaje 'Ljudi koji se bune na privatnost Facebookovog Timelinea, biti će zaprepašteni što sve Amazon može učiniti sa svojim tabletom.'

Amazon je očito počeo raditi ono što svi rade, a to je prikupljanje podataka samih korisnika, stvari kao što su stvari koji klijenti kupuju, što im se sviđa itd.

Korisnici koji će biti zabrinuti oko svega prije navedenoga mogu isključiti split-browsing opciju, no iz kompanije kažu kako će to usporiti stvari.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti