Novi kineski SUV napada konkurenciju naprednom baterijom i cijenom nižom od 15 tisuća eura

Na početku će se pojaviti na kineskom tržištu, a kompanija ima i velike globalne planove.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.08.2024. / 09:32

Geely E5 (Foto: Geely)

Konkurencija na tržištu električnih automobila sve je veća. To se pogotovo odnosi na kineske modele koji su sve popularniji i na europskom tržištu jer su cjenovno povoljniji u odnosu na konkurentska vozila. Tu je konkurenciju dodatno zaoštrio Geely koji je ovog tjedna predstavio model E5, kompaktni SUV koji će se prvo pojaviti na lokalnom tržištu, a naknadno ga očekujemo i u EU.

Kineski električni automobili EU prelomio: Uvode se privremene carine na kineske električne automobile

Ovo je prvi model koji dolazi s Geelyjevom inovativnom Aegis Short Blade baterijom čija je najveća prednost njena dugovječnost. Prema podacima iz tvrtke, baterija bi trebala izdržati do 3500 ciklusa punjenje, odnosno čak oko milijun kilometara s minimalnim utjecajem na doseg, što su prilično impresivne brojke. Model E5 pokreće jedan motor snage 160 kW s okretnim momentom od 320 Nm, uz prilično solidno ubrzanje pa mu do 100 km/h treba manje od sedam sekundi. Dostupan je s dvije baterijske opcije - 49,52 kWh s kojom doseg iznosi 440 km te sa snažnijom, 60,22 kWh koja bi trebala omogućiti doseg od 530 km. Automobil je dugačak 4,615 metara, širok, 1,901 m te visok 1,67 m.

Za mnoge će najvažnija informacija vezana uz ovaj automobil biti ona o njegovoj cijeni, a ona će za osnovni model iznositi manje od 15 tisuća eura. Riječ o cijeni za kinesko tržištu, dok će ona, kada vozila prijeđu ocean i stignu na europsko tlo biti skuplja. Trenutačno je teško govoriti o cijeni, no mediji pretpostavljaju kako ona neće biti niža od 19 tisuća eura. Kineska tvrtka ovo vozilo namjerava proizvoditi u verzijama s volanom na lijevoj i desnoj strani, čime su jasno dali do znanja kakve su njihove ambicije, odnosno da ciljaju na različita tržišta siljem svijeta.

Volvo Zbog straha od carina na uvoz iz Kine, Volvo Cars bi mogao prebaciti proizvodnju automobila u Belgiju

Iako još nisu poznate sve opcije, kao niti svi detalji oko unutrašnjosti i tehnologije koju će imati ovo vozilo, na Areni EV kažu kako je ova kompanija poznato po opremanju svojih automobila modernom tehnologijom i udobnim interijerom, a isto možemo očekivati i od modela E5. Iz Geelyja su se pohvalili kako su u prvoj polovici godine dosegli veliki rast inozemne prodaje te očekuju kako će s modelom E5 nastaviti u tom smjeru sve bržeg međunarodnog širenja.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti