Novi opasan virus može vam povećati telefonski račun i izbrisati sve podatke s mobitela

Budite na oprezu ukoliko vaš pametni telefon radi na Androidu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.02.2016. / 08:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vlasnicima pametnih telefona koji rade na operativnom sustavu Android prijeti novi opasan virus koji se širi putem SMS-a i, ako se instalira na telefone, može izbrisati sav sadržaj s mobilnih uređaja pa čak i obavljati pozive i čitati poruke. Ovaj virus otkrili su sigurnosni stručnjaci iz danske kompanije Heimdal – poruka s virusom poslana je na više od sto tisuća telefona u Danskoj, a iz ove kompanije nisu sigurni jesu li korisnici i u drugim europskim zemljama primili poruku s Mazar malwareom.

Zanimljivo je da se ovaj malware neće instalirati na telefone s ruskim jezikom, a i ostali korisnici, ako budu oprezni i slijedili standardne sigurnosne upute, ne bi trebali imati problema s Mazarom čak i ako dobiju poruku. Kao što to sigurnosni stručnjaci stalno upozoravaju - nemojte nikada otvarati linkove iz mailova, SMS-ova ili poruka s Facebooka, Twittera, Vibera i drugih komunikacijskih servisa koje vam se čine sumnjive ili koje dolaze od nepoznatih osoba, a ono što je jako bitno jest i da vlasnici pametnih telefona i tableta na kojima je instaliran Googleov mobilni operativni sustav uvijek imaju aktiviranu opciju koja omogućava instalaciju softvera samo s pouzdanih izvora, odnosno s Googlea Play, iako su i u ovoj trgovini aplikacijama ranije pronađene opasne aplikacije. Prema informacijama Heimdala, korisnici SMS-om dobiju poruku s poveznicom na multimedijalni sadržaj – klikom na tu poveznicu na telefon se instalira Tor softver koji će kriminalcima omogućiti anonimno povezivanje s telefonom, a putem njega i malware koji može nanijeti veliku štetu na telefonima – od praćenja samog uređaja, čitanja sadržaja s telefona, slanja SMS-ova (bez znanja vlasnika telefona) na skupe premium brojeve pa do mogućnosti brisanja svih podataka s mobilnih uređaja.

‘Može vam nanijeti veliku štetu – npr. napraviti veliki telefonski račun za kojeg će vlasnik telefona biti odgovoran’, komentirao je za BBC Morten Kjaersgaard iz Heimdala. Ovaj malware sigurno utječe na telefone na kojima je instalirana KitKat verzija Androida, no postoji opasnost da su ugroženi i modeli koji rade na starijim verzijama Androida. Iz Googlea su komentirali kako je, od više od milijardu uređaja koje pokreće Android, u 2014. njih manje od jedan posto na imalo instalirane ‘potencijalno opasne aplikacije’, dok je ta brojka opasnih aplikacija još manja (0,15 posto) na uređajima čiji vlasnici aplikacije instaliraju isključivo putem Googlea Play.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti