Jedan od osnivača stranice za razmjenu sadržaja Pirate Bay već je osuđen na dvije zatvorske kazne – jedna je povezana s Pirate Bayom i kršenjem autorskih prava, a prošle je godine osuđen i na dvogodišnju zatvorsku kaznu (koja je naknadno smanjena na kaznu zatvora od jedne godine) zbog hakiranja računala u Švedskoj. Pored navedenog, Gottfrid Warg nedavno je proglašen krivim i za hakiranje računala u Danskoj te je, nakon što je zajedno s prijateljem pristupio podacima kompanije CSC, s njihovih računala skinuo povjerljive podatke vezane uz socijalno osiguranje korisnika i druge dokumente.

Drugi optuženi u ovom slučaju zbog ovog je hakiranja već proveo 17 mjeseci u zatvoru te je sada pušten na slobodu, dok će Warg danas saznati odluku danskog suda, a prema pisanju BBC-a, prijeti mu kazna od čak šest godina zatvora. U optužnici je navedeno da su računala CSC-a hakirana u veljači 2012. godine te je Warg oko pola godine imao pristup povjerljivim dokumentima. Zanimljivo je da njegov odvjetnik tvrdi da, iako su hakerski napadi zaista izvršeni s Wargovog računala, njegov klijent nije kriv za te napade i krađu informacija, već kaže da je nepoznati haker preuzeo kontrolu nad Wargovim računalom te da je on izvršio napade i ukrao dokumente. S obzirom na njegovu prošlost i ranije optužbe za hakiranje, sudac i porota odbili su to objašnjenje – pogotovo što je Warg odbio imenovati hakera koji je navodno preuzeo kontrolu nad njegovim računalom i hakirao računala CSC-a.

Ovo je već treća sudska presuda protiv jednog od osnivača Pirate Baya u posljednjih pet godina te je on još 2009., zajedno s ostalom ekipom iz Pirate Baya, osuđen na godinu dana zatvora i veliku novčanu kaznu.

Foto: AFP

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju