Novi problemi za Muska: Američke vlasti razmatraju pokretanje istrage zbog "naglog i neočekivanog ubrzanja" čak 500.000 Teslinih modela

Tesla bi se mogla naći u problemima jer američka Agencija za nacionalnu sigurnost u prometu razmatra hoće li pokrenuti istragu zbog sve češćih slučajeva "naglog i neočekivanog ubrzanja" 500.000 Teslinih automobila.

Branimir Vorša | 20.01.2020. / 14:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tesla se već prije suočavala s optužbama za neispravnost svojih vozila, no najnovija peticija koja je podnesena američkoj Agenciji za nacionalnu sigurnost u prometu predstavlja puno veći problem.

Ta peticija, kako piše agencija Reuters, obuhvaća Tesline modele S (godina proizvodnje 2012-2019), X (godina proizvodnje 2016-2019) i Model 3 (godina proizvodnje 2018-2019). Isto tako u njoj je navedeno 127 pritužbi korisnika, 123 jedinstena modela, 110 nesreća i 52 ozljede.

Iz Tesle zasad nisu komentirali prijevu, ali iz navedene agencije jesu.

Prema standardnoj proceduri, agencija će pažljivo razmotriti peticiju i relevantne podatke, rekao je glasnogovornik te agencije.

Tesla je i ranije imala problema s optužbama za kvarove na svojim automobilima. U studenom 2018. godine Tesla je riješila tužbu vlasnika njihovih modela S i X, koji su tvrdili da automobili sami naglo ubrzavaju bez upozorenja.

Posve neugodna tužba bila je ona Mene Massoud, zvijezde Disneyjevog Aladdina, koji je tvrdio da mu je zbog kvara na ovjesu samo dan nakon što je kupio Model 3, otpao kotač s automobila.

Najnoviji primjer je otvaranje istrage iste agencije zbog pritužbi oko požara uzrokovanih sustavom za upravljanje baterijom u nekim S i X modelima.

Teslu muče i pritužbe zbog sustava autopilota, a američki Nacionalni odbor za sigurnost u prometu najavio je proteklog tjedna planove za održavanje javnog saslušanja u veljači kako bi se utvrdio uzrok fatalne nesreće Teslinog auta u Mountain Viewu, u Kaliforniji 2017. godine. Riječ je o nesreći u kojoj je poginuo inženjer zaposlen u Appleu nakon što se njegov Model S zabio u sigurnosnu prepreku na autocesti.

Isto tako, postoji čitav niz dokumentiranih nesreća vozača Teslinih modela koje su se dogodile dok je njihma upravljao autopilot.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti