Novi rekord u rješavanju Rubikove kocke

Robot imena Ruby postavio je novi rekord u rješavanju Rubikove kocke za što mu je trebalo 10,69 sekundi uključujući vrijeme potrošeno na analiziranje kocke

Zimo Zimo Iva Krc | 31.05.2011. / 15:37

Novi rekord u rješavanju Rubikove kocke

Robot imena Ruby postavio je novi rekord u rješavanju Rubikove kocke za što mu je trebalo 10,69 sekundi uključujući vrijeme potrošeno na analiziranje kocke tj. njenog početnog stanja.

Ruby je prvo iskenirala svaku stranu kocke svojom web kamerom a onda je njen softver obradio te snimke i došao do rješenja. Robota su iskonstruirali studenti iz Australije sa Swinburne University of Technology.

Tim čine jednojajčani blizanci David i Richard Bain, Daniel Purvis, Jarrod Boyes, Miriam Parkinson i Jonathan Goldwasser. Time je Rubyin rezultat neslužbeno najbolji od svih robota na Zemlji, ikad, a samo ih je nekoliko toliko pametnih da riješi Rubikovu kocku, priopćili su iz fakulteta.

Dosad je najbrži rezultat iznosio 18,2 sekunde koji je postavio robot Cubinator, ali niti rezultat od 10,69 sekundi nije brži od čovjeka. Naime, trebat će Ruby još dosta usavršavanja da dostigne 16-godišnjeg Feliksa Zemdegsa, isto Australijanca, koji je Rubikovu kocku riješio za 6,24 sekunde na Kubaroo Openu 2011 i nastavlja sa super rezultatima.

Ruby će biti predstavljena javnosti na otvorenim danima fakulteta Swinburne, 21. kolovoza.

Via Engadget

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti