Novi spektakl iz SpaceX-a: Početkom kolovoza Starship leti u orbitu na najvećoj potisnoj raketi koja nikad nije testirana?

Službeni zahtjev američkom Saveznom povjerenstvu za komunikacije (Federal Communications Commission, FCC) otkrio je da SpaceX Elona Muska planira ubrzo u orbitu poslati prototip Starshipa SN20.

Branimir Vorša | 08.07.2021. / 10:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve je spremno za idući korak u testiranju SpaceX-ova Starshipa, ovaj put u obliku 49 metara visokog prototipa SN20, koji će biti postavljen na potisnu raketu Super Heavy. Cilj je orbitalni let.

Starshipu je potrebna potisna raketa kako bi dosegnuo Zemljinu orbitu, a obje komponente zajedno na lansirnoj rampi dosežu visinu od 106 metara. Za usporedbu, to je više i od Kipa Slobode u New Yorku ili poznate zgrade Zagrepčanke u Zagrebu.

Trenutačno se u Boca Chici u Teksasu dovršava lansirni toranj za orbitalne letove, a čim bude dovršen, SN20 će biti lansiran u nisku orbitu oko Zemlje.

Prema zahtjevu koji je predan FCC-u, SN20 će iz Teksasa poletjeti u orbitu, provesti 90 minuta u letu te napraviti "meko slijetanje u ocean" nedaleko od obale Havaja.

Zanimljivo je da potisna raketa Super Heavy zapravo još nije testirana i da je u izgradnji, a izgleda da će vatreno krštenje imati prilikom lansiranja Starshipa u svemir (ili barem pokušaja da ga do tamo dovede).

Iz SpaceX-a nisu potvrdili kad bi se lansiranje točno moglo dogoditi, no stručnjaci predviđaju da bi to moglo biti već i početkom kolovoza.

Prototip SN20 i njegovo testiranje slijede nakon niza pokušaja da Starship sigurno sleti na tlo nakon leta visoko u atmosferu. SpaceX je to napokon uspio postići s prototipom SN15 i novi je prototip idući veliki korak te tvrtke prema slanju ljudi na Mars u budućnosti.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti