Novih 500 milijuna eura svježeg kapitala za Rimac Grupu - u planu povećanje proizvodnje i zapošljavanje

Mate Rimac i dalje posjeduje najveći udio u kompaniji, a Rimac Grupa ima većinsko vlasništvo u tvrtki Bugatti Rimac s 55 % udjela, dok je ostalih 45 % u vlasništvu Porschea.

Martina Čizmić | 01.06.2022. / 08:00

Rimac Grupa prikupila je 500 milijuna eura (3,78 milijardi kuna) u novom investicijskom krugu (D). Ključni novi ulagači su SoftBank Vision Fund 2 te Goldman Sachs Asset Management, uz sudjelovanje postojećih dioničara Rimac Grupe, uključujući Porsche i InvestIndustrial. Time je tržišna vrijednost kompanije premašila dvije milijarde eura.

Počašćeni smo potporom značajnih novih investitora kao što su SoftBank Vision Fund 2 i Goldman Sachs Asset Management, koji vjeruju u našu viziju. Zahvalni smo i Porscheu i InvestIndustrialu, koji su i dosad igrali važnu ulogu u našem uspjehu, a sada su pojačali svoju potporu novim ulaganjem. Dok reorganiziramo Rimac Grupu, uspostavljamo nove proizvodne procese da bismo zadovoljili globalnu potražnju, zapošljavamo 700 novih zaposlenika samo u 2022., otvaramo nove urede na više lokacija u Europi i širimo proizvodnju u Kampusu i na drugim lokacijama, potpora naših stručnih investitora pomoći će nam da kompaniju dovedemo do sljedeće faze života. Želio bih i osobno zahvaliti svim našim zaposlenicima jer bez njihovog vrijednog rada, odanosti i entuzijazma za viziju Rimac Grupe ne bismo bili ovdje gdje smo danas, istaknuo je Mate Rimac, izvršni direktor Rimac Grupe, dodavši da imaju ambiciozne planove rasta u sljedeće dvije godine.

Mate Rimac i dalje posjeduje najveći udio u kompaniji, a Rimac Grupa ima većinsko vlasništvo u tvrtki Bugatti Rimac s 55 % udjela, dok je ostalih 45 % u vlasništvu Porschea. Rimac Technology je nedavnim izdvajanjem postala potpuno neovisna tvrtka u stopostotnom vlasništvu Rimac Grupe.

Prikupljeni kapital će prvenstveno biti iskorišten za daljnji razvoj tvrtke Rimac Technology u području proizvodnje velikih serija za globalne automobilske proizvođače. Tvrtka povećava svoje proizvodne kapacitete i završava izgradnju novog Rimac Kampusa. Kada dostigne svoj puni kapacitet u Rimac Kampusu, Rimac Technology će moći proizvoditi desetke tisuća komponenti godišnje, u rasponu od hibridnih baterijskih sustava do cijelih platformi za druge proizvođače.

Rimac Kampus će biti i sjedište kompanije Bugatti Rimac, koja upravlja brendovima hiperautomobila Bugatti Automobiles i Rimac Automobili, ali i proizvodna lokacija za hiperautomobil Neveru – najsnažniji serijski automobil na svijetu.

Svjedočimo brzom rastu potražnje za elektrifikacijom u industriji koja se suočava sa značajnim izazovima u prilagodbi tehnološkim promjenama. Rimac se brzo etablirao kao vodeći EV tehnološki partner globalnoj automobilskoj industriji u tranziciji prema električnoj budućnosti. Sretni smo što možemo podržati Matu i njegov tim u daljnjem uspjehu i podizanju Rimca na novu razinu, istaknuo je Jimi Macdonald, investitor za SoftBank Investment Advisers.

Veselimo se partnerstvu s Matom Rimcem i njegovim menadžerima u razvoju inovacija i daljnjem napredovanju u pomicanju granica performansi baterija i električnog pogona, dodao je Michael Bruun, direktor Private Equity sektora Goldman Sachs Asset Managementu za Europu, Bliski istok i Afriku.

Lutz Meschke, zamjenik predsjednika Uprave Porsche AG i član Uprave za financije i IT, podsjetio je da su već 2018. bili uvjereni da Rimac ima veliki potencijal.

Sretni smo što smo mogli dati svoj doprinos napredovanju i uspjehu Rimac Grupe. S novim investitorima Rimac će dodatno ojačati svoj položaj u elektromobilnosti i tako postati još snažniji partner Porscheu. Ova bliska suradnja stvara dodanu vrijednost na obje strane u smislu tehnološke i inovacijske snage, rekao je Meschke.

Iznimno nam je drago što možemo nastaviti podržavati kompaniju u ostvarenju plana industrijske ekspanzije, što će Rimca pretvoriti u predvodnika tranzicije prema rješenjima u elektromobilnosti. Želimo dobrodošlicu i novim dioničarima, koji će dodatno ojačati grupaciju, istaknuo je na kraju Andrea C. Bonomi, predsjednik Industrijskog savjetodavnog odbora Investindustriala.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti