Novo istraživanje otkrilo potencijalnu lošu stranu naporne tjelovježbe za koju dosad nismo znali

Nova studija pridodaje postojećim dokazima koji povezuju fizički napor s većom učestalošću respiratornih infekcija.

Branimir Vorša | 19.11.2023. / 11:35

Naporan treening
Naporan treening (Foto: Getty Images)

Nedavna istraživanja sugeriraju da intenzivna tjelovježba može ugroziti imunološki sustav. To je otkriće temeljeno na studiji koja je uključivala više od 4700 molekula iz tjelesnih tekućina vatrogasaca nakon vježbanja. Rezultati izazivaju zabrinutost kod pojedinaca s fizički zahtjevnim poslovima koji zahtijevaju intenzivan fitness trening, poput djelatnika hitne pomoći i sportaša.

Biomedicinski znanstvenik Pacific Northwest National Laboratoryja (PNNL), Ernesto Nakayasu, naglašava potencijalnu ranjivost kod osoba, za koje bi se inače smatralo da su u dobroj formi. Ljudi koji su u dobroj formi mogli bi biti skloniji virusnoj respiratornoj infekciji neposredno nakon intenzivnog vježbanja, ističe Nakayasu. Sugerira da bi smanjena upalna aktivnost mogla pridonijeti navedenoj osjetljivosti.

Iako se općenito priznaje da umjerena tjelesna aktivnost dugoročno koristi imunološkom sustavu, neposredan učinak intenzivnog vježbanja na imunitet ostaje kontroverzan. Unatoč ograničenim pouzdanim dokazima koji povezuju intenzivnu tjelovježbu s oportunističkim infekcijama, neke su studije prijavile infekcije gornjih dišnih putova kod sportaša nakon napornih aktivnosti.

Uočene promjene

Kako bi to dodatno istražili, Nakayasu i kolege ispitali su krvnu plazmu, urin i slinu 11 vatrogasaca prije i nakon 45 minuta intenzivne vježbe. Znanstvenici su imali za cilj otkriti rane znakove opasnosti povezane s iscrpljenošću i potencijalno smanjiti rizik za osobe koje prvi reagiraju, sportaše i vojno osoblje. Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu Military Medical Research.

Studija je promatrala fizičke promjene kod vatrogasaca, uključujući povećanje opiorfina - dilatatora perifernih krvnih žila, kao i smanjenje upalnih molekula. Znanstvenici nagađaju da bi te promjene mogle poboljšati protok krvi i izmjenu plinova kao odgovor na veću staničnu potrebu za kisikom tijekom vježbanja.

Oralni mikrobiom sudionika također je pokazao promjene, s povećanjem antimikrobnih peptida. Međutim, to nije inhibiralo rast E. coli, što ukazuje na ograničeni kapacitet antimikrobnih peptida u usnoj šupljini za zaštitu od infekcija.

Dok neki tvrde da opažene promjene mogu ukazivati na pojačano stanje imunološkog nadzora i imunološke regulacije, studija priznaje jedinstvenu izloženost zagađivačima tijekom požara, što može utjecati na imunološke reakcije. Osim toga, istraživanje je bilo usredotočeno na zdrave, aktivne muškarce, naglašavajući potrebu za širim istraživanjima zajednice kako bi se potvrdili ti rezultati.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti