Novo otkriće u "Kući čednih ljubavnika" u ruševinama Pompeja

Ostaci dviju osoba pronađeni su u ruševinama Pompeja, drevnog rimskog grada nestalog u erupciji vulkana Vezuv prije 2000 godina, objavilo je talijansko ministarstvo kulture.

Hina | 17.05.2023. / 11:57

Pronađeni kosturi (Foto: AFP PHOTO / POMPEII ARCHAEOLOGICAL PARK / HANDOUT)

Kosturi su pronađeni u "Kući čednih ljubavnika" i vjerojatno je riječ o dvojici muškaraca 50-ih godina koji su poginuli u potresu koji je pratio erupciju, navodi ministarstvo.

Ravnatelj Arheološkog parka Gabriel Zuchtriegel rekao je da njih nije ubio vulkanski pepeo, već rušenje zidova, čiji su komadići pronađeni među njihovim zdrobljenim kostima.

Gabriel Zuchtriegel Otkrića u Pompejima bacaju svjetlo na život srednje klase

Moderne ekskavacijske tehnike pomažu nam bolje razumjeti pakao koji je potpuno razorio Pompeje u dva dana, usmrtivši njegove stanovnike, rekao je njemački arheolog.

U Pompejima, otprilike 23 kilometra jugoistočno od Napulja, živjelo je oko 13.000 ljudi do 79. godine prije Krista, kada je vulkan erumpirao snagom jednakom mnogim atomskim bombama.

Najmanje 15 do 20 posto stanovništva je poginulo. U posljednja dva i pol stoljeća arheolozi su pronašli ostatke više od 1300 žrtava.

Nalazište Pompeja otkriveno je tek u 16. stoljeću i danas je mjesto velikih arheoloških aktivnosti u nastojanju da se zaustave godine zanemarivanja i propadanja, a što je moguće zahvaljujući financijskom projektu Europske unije od 105 milijuna eura.

Talijanski ministar kulture Gennaro Sangiuliano rekao je da se radovi na konzerviranju i daljnjim istraživanjima nastavljaju.

Kornjača u Pompejima Arheolozi u Pompejima pronašli kornjaču staru gotovo 2000 godina

Otkriće ovih dvaju kostura pokazuje nam da još moramo mnogo toga istražiti, provesti još mnoga iskapanja i pronaći još mnogo ostataka golemog blaga za istraživanje, rekao je.

Pompeji su upisani na UNESCO-ov popis svjetske baštine i drugo su najposjećenije turističko odredište u Italiji nakon Koloseja u Rimu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti