Novo upozorenje: Nemojte koristiti Google, Facebook i Dropbox!

Edward Snowden javio se iz Rusije i ponovno korisnicima dao par savjeta o privatnosti i zaštiti podataka te im je poručio da prestanu koristiti neke od najpopularnijih online servisa

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.10.2014. / 13:53

Novo upozorenje: Nemojte koristiti Google, Facebook i Dropbox!

Najpoznatiji svjetski zviždač Edward Snowden prošle nam je godine potvrdio ono čega smo već odavno bili svjesni – privatnost na internetu ne postoji te FBI i američka Agencija za nacionalnu sigurnost mogu pratiti sve što radimo na mreži. Snowden je trenutno u Rusiji gdje se skriva od američkih vlasti koje ga žele poslati u (dugogodišnji) zatvor, a nedavno je dao video intervju za The New Yorker Festival. Ponovno je dao nekoliko savjeta o privatnosti svim internetskim korisnicima u kojima ih je, kako prenose na Digital Trendsu, upozorio da je najbolje da uopće ne koriste najpopularnije servise poput Facebooka i Googlea.

On kaže da, iako su se Google i Facebook malo popravili po pitanju sigurnosti, to su i dalje 'opasni servisi' u pogledu zaštite podataka i privatnosti – na Digital Trendsu napominju kako je prilično ironično da je ovaj intervju vođen upravo putem Googleovih usluga Hangouts i YouTube. Korisnicima je savjetovao i da se 'riješe Dropboxa' jer ovaj servis za pohranu podataka nema lokalnu enkripciju – enkripcija postoji na serverima Dropboxa i zaštićen je transfer podatka, no ne postoji na samim računalima.

Zanimljivo je da je Snowden pozdravio pojačanje enkripcije na mobilnim uređajima kakvu su nedavno najavili Apple i Google – takvu pojačanu enkripciju kritizirali su iz FBI-a jer smatraju da bi takav način zaštite podataka mogao ići na ruku kriminalcima koji bi bili sigurniji od policije. Snowden podsjeća da takav način protekcije ipak neće zaštiti kriminalce jer će se, uz sudski nalog, policija ipak moći dokopati željenih informacija s telefona i online servisa koje koriste. Također, svima je poručio da, umjesto slanja klasičnih SMS-ova, koriste sigurnije aplikacije poput RedPhonea i Silent Circlea.

sim o zaštiti privatnosti, Snowden je govorio i o svom eventualnom povratku u SAD te je rekao da se sprema vratiti ako će mu se osigurati pošteno i otvoreno suđenje i ako će svoj slučaj moći objasniti poroti, no Amerikanci su to više puta do sada odbili. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti