Novootkriveni "Smrtonosni zmaj" veličine autobusa utjerivao je strah u kosti dinosaurima prije 86 milijuna godina

Prilikom iskopavanja otkriveno je četrdesetak kosti i fragmenata, a pomnijom analizom utvrđeno je kako ne sliči ničemu što su znanstvenici do sad otkrili.

Martina Čizmić | 24.05.2022. / 13:17

Rekonstrukcija Thanatosdrakon amarua napravljena u mjerilu 1 u 1 (Foto: Universidad Nacional de Cuyo)

Fosili ogromnog letećeg reptila, kojeg su znanstvenici nazali "smrtonosnim zmajem", otkriveni su u Argentini. Pretpostavlja se da je ovaj devet metara dug pterosaur, službenog imena Thanatosdrakon amaru, bio jedan od najvećih letećih gmazova u povijesti, a živio je prije 86 milijuna godina.

Argentinski znanstvenici, koji su ostatke pronašli u Andama, istaknuli su kako bi ova "zvijer" bila zastrašujući prizor na pretpovijesnom nebu, a u lovu se obrušavala na manji plijen. Prema prvim procjenama, "smrtonosni zmaj" živio je barem 20 milijuna godina prije asteroida koji je izbrisao dinosaure s lica zemlje.

Voditelj projekta, Leonardo Ortiz, u studiji objavljenoj u časopisu Creceous Research, otkrio je kako ovaj fosil ima nikad viđene karakteristike, koje su zahtijevale stvaranje novog imena vrste. Kombinirali su grčki izraz "thanatos" što znači smrt i "drakon" odnosno zmaj.

Pterosauri (leteći gmazovi) bili su vrlo jedinstvena skupina životinja koje su živjele od trijasa do krede i predstavljaju prve kralježnjake koji su stekli sposobnost aktivnog letenja. Obično se miješaju s dinosaurima, blisko povezanom skupinom, rekao je Ortiz u objavi za medije.

Prilikom iskopavanja otkriveno je četrdesetak kosti i fragmenata, a pomnijom analizom utvrđeno je kako ne sliči ničemu što su znanstvenici do sad otkrili. Uvjereni su da će ovo otkriće omogućiti daljnje širenje znanja o pterosaurima.

Inače, pterosauri su bili leteći reptili, koji su se tijekom milijuna godina razvili u cijeli niz različitih podvrsta. Neki su bili veliki poput ratnog zrakoplova, drugi tek veličine vrapca. Njihove kosti su bile šuplje, poput ptičjih, no imali su velike mozgove i veoma dobar vid. Znanstvenici teoretiziraju da su pterosauri, dinosauri i krokodili srodnici, no ta teorija još uvijek nije potvrđena. Možda će otkriće fosila ovog "smrtonosnog zmaja" rasvijetliti njegovo podrijetlo i omogućiti znanstvenicima da popune praznine u "obiteljskom stablu" dinosaura.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti