Galerija

U Sisačko-moslavačkoj županiji više je umirovljenika nego radnika, no u Novskoj ipak ima dobrih vijesti! Taj je grad središte posla budućnosti. Mladi dolaze raditi, toliko ih je da čak nema slobodnih stanova i apartmana. Mogli su otići u Kanadu ili Irsku, no ipak su odlučili ostati, a reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak bio je u Novskoj te razgovarao s Mariom Čelanom, direktorom Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije, i programerom Ivanom Zorićem te su mu otkrili zašto mladi ne napuštaju, već se sele u Novsku.

''Mi mislimo da je ovo jedini put, krenuti u nove tehnologije, što stvara visoke dodatne vrijednosti. Mislimo da je ovo na razini dodatnih vrijednosti veće nego heroin, veće nego kad Andrija Jarak dođe izvještavati o nečemu dobrome. Već 49 tvrtki ovdje imamo i pokrenuli smo nešto za čim svi klinci vape. Imamo četiri godine listu čekanja za naše programe'', govori Čelan.

U Novskoj, objašnjava, "nema više praznog stana i apartmana, tolika je navala". Iz EU fondova povukli su 25 milijuna kuna. ''Preko milijun eura vrijedna oprema koja je jedinstvena u Europi'', rekao je.

Nedostaje im još oko 200 milijuna eura da bi dovršili projekt na kojemu rade. Njihov primjer bi se mogao pretvoriti u pozitivnu priču na hrvatskom području. ''Grad Lipik je krenuo u umjetnu inteligenciju, Daruvar u robotiku'', komentira.

Mladi ljudi kada pokreću samostalno obrt ili d.o.o. dobiju oko 20 tisuća eura potpore.

Programer Ivan Zorić napravio je svoju igricu - u ulozi pande igrač rješava zagonetke i tako prolazi kroz igricu. ''Ja sam završio edukaciju u Novskoj i odlučio se nastaviti dalje na igri i otvorio sam vlastiti obrt zajedno sa svojom boljom polovicom'', objasnio je te dodao da ima budućnosti za ovakve projekte i ljude koji su zainteresirani.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr