Oni su središte posla budućnosti: ''U našem gradu više nema praznog stana ili apartmana, tolika je navala"

Informatičari i statističari Mirovinskog zavoda objavili su dosta porazne podatke. Više umirovljenika nego radnika ima Sisačko-moslavačka županija. Zna se da je sustav održiv ako za jednog umirovljenika rade dva ili još bolje tri radnika. No, na Banovini za jednog umirovljenika radi manje od jednog radnika. Trenutačno je u Hrvatskoj oko 1,55 milijuna zaposlenih i oko 1,24 milijuna umirovljenika.

G. B. | 21.05.2021. / 22:13

Galerija

U Sisačko-moslavačkoj županiji više je umirovljenika nego radnika, no u Novskoj ipak ima dobrih vijesti! Taj je grad središte posla budućnosti. Mladi dolaze raditi, toliko ih je da čak nema slobodnih stanova i apartmana. Mogli su otići u Kanadu ili Irsku, no ipak su odlučili ostati, a reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak bio je u Novskoj te razgovarao s Mariom Čelanom, direktorom Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije, i programerom Ivanom Zorićem te su mu otkrili zašto mladi ne napuštaju, već se sele u Novsku.

''Mi mislimo da je ovo jedini put, krenuti u nove tehnologije, što stvara visoke dodatne vrijednosti. Mislimo da je ovo na razini dodatnih vrijednosti veće nego heroin, veće nego kad Andrija Jarak dođe izvještavati o nečemu dobrome. Već 49 tvrtki ovdje imamo i pokrenuli smo nešto za čim svi klinci vape. Imamo četiri godine listu čekanja za naše programe'', govori Čelan.

U Novskoj, objašnjava, "nema više praznog stana i apartmana, tolika je navala". Iz EU fondova povukli su 25 milijuna kuna. ''Preko milijun eura vrijedna oprema koja je jedinstvena u Europi'', rekao je.

Slika nije dostupna O ovome možemo samo sanjati: Zrakoplovom od Los Angelesa do Pariza za samo dva i pol sata?

Slika nije dostupna Vodeće aplikacije za upoznavanje i flert obećavaju: Cijepite se i imat ćete više spojeva

Slika nije dostupna EMA upozorila: Osobe koje su razvile krvne ugruške nakon prve ne smiju dobiti drugu dozu AstraZenece

Nedostaje im još oko 200 milijuna eura da bi dovršili projekt na kojemu rade. Njihov primjer bi se mogao pretvoriti u pozitivnu priču na hrvatskom području. ''Grad Lipik je krenuo u umjetnu inteligenciju, Daruvar u robotiku'', komentira.

Mladi ljudi kada pokreću samostalno obrt ili d.o.o. dobiju oko 20 tisuća eura potpore.

Programer Ivan Zorić napravio je svoju igricu - u ulozi pande igrač rješava zagonetke i tako prolazi kroz igricu. ''Ja sam završio edukaciju u Novskoj i odlučio se nastaviti dalje na igri i otvorio sam vlastiti obrt zajedno sa svojom boljom polovicom'', objasnio je te dodao da ima budućnosti za ovakve projekte i ljude koji su zainteresirani.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti