Nubia Alpha: Pametni sat sa savitljivim ekranom koji se može koristiti i kao telefon

Već za nekoliko mjeseci bit će dostupan ovaj zanimljivi uređaj koji će se moći koristiti kao telefon i onda saviti ekran i nositi ga oko ruke.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.02.2019. / 08:44

Nubia Alpha (Foto: YouTube)

Na mobilnom tržištu proteklih tjedan dana obilježili su telefoni sa savitljivim ekranima – iako su za većinu ljudi preskupi, Samsung i Huawei s modelima Fold i Mate X pokazali su nam u kojem smjeru ide tržište te da savitljivi ekrani više nisu samo koncept, već uređaji koje ćemo uskoro moći kupiti i koristiti. Ove kompanije nisu se odlučile za isti pristup kada je u pitanju dizajn, no u oba slučaja riječ je o pametnim telefonima čiji se ekrani mogu raširiti i koristiti kao tableti.

Umjesto hibrida između telefona i tableta, kineska kompanija Nubia odlučila se za razvoj zanimljivog uređaja koji je primarno veliki pametni sat, iako se zahvaljujući savitljivom ekranu može ispraviti i koristiti kao pametni telefon, no s obzirom na to kakve su mu dimenzije i omjer stranica, teško je zamisliti da će model Alpha netko zaista koristiti kao mobitel. Uoči Mobile World Congressa internetom su kružile slike TCL-ova sličnog koncepta, odnosno hibrida između sata i telefona, no Nubia je svoj uređaj jučer službeno predstavila i uskoro će biti dostupan na tržištu.

Novinar The Vergea koji je isprobao Alphu kaže kako je više riječ o uređaju s kojom su iz Nubije željeli pokazati što sve mogu napraviti s dostupnom tehnologijom nego o gadgetu koji će privući veliki broj kupaca.

Dolazi s ekranom dijagonale 4 inča s omjerom stranica 36:9 (rezolucija iznosi 960 x 192 piksela) te je jasno da se s ovakvim dimenzijama Alpha teško može koristiti kao klasičan telefon jer je ekran preuzak. Kao pametni sat prilično je zanimljiv, no u odnosu na konkurenciju ekran je prevelik i prilično je težak na ruci – dobra stvar koja olakšava njegovo korištenje jest upravljanje nekim opcijama pokretima ruku iznad ekrana. Ima i kameru od 5 MP za fotografiranje i snimanje videozapisa, odnosno za videopozive te sa svim klasičnim opcijama za praćenje aktivnosti kao i na drugim pametnim satovima i narukvicama za fitness.

Pokreće ga stara Qualcommova platforma za nosive uređaje (Wear 2100), ima 1 GB RAM-a i 8 GB memorije za pohranu podataka, a radi na Nubijinu operativnom sustavu te ima bateriju kapaciteta 500 mAh koja bi mogla izdržati dan-dva korištenja.

U prodaji će se pojaviti verzija kojima ima podršku samo za WiFi i Bluetooth te verzija s eSIM karticom koja će se moći koristiti kao klasičan pametni telefon – model bez kartice u prodaji će se pojaviti u travnju po cijeni od 450 eura, dok će se model s eSIM karticom pojaviti u prodaji u travnju u Kini, odnosno tijekom trećeg kvartala u Europi po cijeni od 550 eura, odnosno 650 eura za zlatnu verziju Alphe.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti