Objavljene su nove informacije o iPhoneu 16

Kako je Apple u pitanju, jasno je da službene podatke nećemo saznati sve do predstavljanja novih telefona, no posljednjih godina glasine su bile prilično točne.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.01.2024. / 11:43

Apple iPhone 15 Pro (Foto: Apple)

Usprkos nekim pesimističnim prognozama proteklih mjeseci o padu prodaje iPhonea, Apple je prošlu godinu, prvi put u povijesti, prodao najviše telefona na svijetu. Jasno je kako u Cookovoj kompaniji iste ciljeve imaju i za 2024. godinu, u kojoj će im najveći adut biti nova generacija iPhonea koja će uključivati dva obična modela i dva modela iz serije Pro.

Tim Cook Velika promjena na tržištu: Prvi put u povijesti prodali su najviše telefona na svijetu

O ovim uređajima glasine kruže već neko vrijeme, a ovaj tjedan saznali smo za još jedan novitet koji možemo očekivati na Appleovim telefonima. Riječ je o posebnoj tipki koja će biti smještena na donjoj desnoj strani telefona, a bit će namijenjena mobilnim fotografima. Iako se smještaj tipke na prvi pogled čini neobičan, ona je namijenjena fotografiranju u horizontalnoj poziciji telefona. Kada je telefon u horizontalnom modu, tipka je idealno smještena da se pritisne s kažiprstom i time snimi fotografija.

Tipka bi, prema nekim izvorima, trebala biti mehanička, ali će imati i kapacitivna svojstva, što znači da se, za snimanje fotografije, tipka treba fizički pritisnuti, dok bi se dodirom, odnosno pokretima prstom po tipki (ulijevo ill udesno) aktivirao zum. Putem iste tipke mogao bi se kontrolirati i fokus na objekte koji se snimaju i to laganijim pritiskom.

Kako otkrivaju novinarski izvori upoznati s planovima Applea, kompanija tipku testira na sva četiri modela iPhonea 16, a ne samo na modelima iz serije Pro. Treba naglasiti kako je trenutačno riječ samo o testovima te da konačna odluka o uvođenju tipke još nije donesena tako da bi, ako se testiranja ne pokažu zadovoljavajućima, Apple na kraju mogao odustati od njene implementacije.

Podsjetimo, Apple je na posljednjoj generaciji telefona, na modelima iPhone 15 Pro i Pro Max predstavio novu tipku koju su nazvali Action Button koja je zamijenila prekidač za utišavanje zvuka na uređaju. Ta se tipka može programirati, odnosno korisnici mogu odabrati funkciju koja će se aktivirati njenim pritiskom. Među inim, jedna od tih funkcija jest i snimanje fotografija.

Apple Vision Pro Stiže Appleov uređaj koji bi mogao napraviti revoluciju poput iPhonea

Glasine za prošlogodišnje modele govorile su kako Apple planira još jedan novitet za svoje tipke, odnosno da mehaničke tipke za pojačavanje i stišavanje zvuka namjeravaju zamijeniti s kapacitivnim tipkama, no pokazalo se da ta opcija “ne zadovoljava Appleove standarde”, tako da su od nje na kraju odustali i ne spominje se kako je ponovno testiraju za nadolazeću generaciju svojih telefona.

Izvor: The Verge


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti