Oboren rekord u prijeđenoj kilometraži električnog vozila

Električni automobili sve više konkuriraju klasičnim automobilima, stoga su i ovakva testiranja sve češća

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 22.06.2017. / 14:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hoće li i kada automobili na električni pogon u potpunosti istisnuti klasične s prometnica diljem svijeta, teško je reći, no nepobitna je činjenica kako se električna vozila sve više probijaju na tržište. Jedan od najvažnijih elemenata pri odabiru novog automobila svakako je cijena, a električni automobili još uvijek su, usprkos poticajima za kupovinu, skuplji od klasičnih.

No, treba očekivati da će se i to mijenjati, a idući parametar o kojem svi vode računa kada biraju novo vozilo je i kilometraža koju mogu prijeći s jednim spremnikom goriva ili jednim električnim punjenje. Tu su električni automobili u deficitu, zbog više razloga; njihova autonomija nije na razini benzinskih ili dizel motora, pritom kada govorimo o hrvatskim i uvjetima u susjednim zemljama električne punionice su relativno rijetke. Ali, električni automobili uglavnom su na duge staze ekonomičniji, k tome novi rekord u prijeđenoj kilometraži električnog automobila novi je zalog boljoj budućnosti ovih vozila.

Tesla Model S P100D je u Belgiji prešao točno 901,2 kilometra s jednim punjenjem, što je definitivno respektabilan rezultat i novi svjetski rekord, iako treba naglasiti kako je riječ o dostignuću ostvarenom u kontroliranim uvjetima.

Dvojica Belgijanaca su ovaj automobil koristili na gradskim prometnicama, kružili su po zadanoj ruti dugačkoj 26 kilometara, a brzina automobila niti jednog trenutka nije bila viša od 40 kilometara na sat. Da ne bi izazvali kaos na cesti i nervozu ostalih vozača na automobil su jasno istaknuli znak “TEST” i na kraju su ostvarili svjetski rekord.

Priča je doprla i do glavnog čovjeka Tesle, Elona Muska, koji je na svojem Twitteru pozdravio ovaj rekord ali i istaknuo kako je s modelom Tesla S 100D moguće prijeći više od 1000 kilometara, također u kontroliranim uvjetima i s odgovarajućim gumama na automobilu.

Više o najnovijem pothvatu kada je u pitanju autonomija električnih automobila možete pročitati na blogu dvojice Belgijanaca koji su zaslužni za ovo ostvarenje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti