Očekivani rezultati: Internetski promet tijekom proljeća u Hrvatskoj veći za 50 posto

U odnosu na isto razdoblje prošle godine internetski promet rastao je

Martina Čizmić | 11.09.2020. / 12:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

za gotovo 50 posto, ali je ukupni prihod na tržištu elektroničkih komunikacija ipak smanjen za 5,4 posto.

HAKOM je objavio rezultate o internetskom prometu u drugom tromjesečju 2020. godine. Očekivano, zabilježen je snažan rast prometa jer je u tom periodu velik broj građana radio iz svojih domova, a djeca su pohađala školu na daljinu. 

Kako su priopćili iz HAKOM-a, s obzirom na situaciju, podatkovni promet, kao i broj minuta u pokretnoj telefonskoj mreži, očekivano je rastao u odnosu na isto razdoblje u 2019. U travnju je podatkovni promet dosegnuo rekordnu potrošnju u odnosu na sva dosadašnja mjerenja, ukupno 191 PB. U odnosu na travanj 2019. to je rast od 58 posto. Na tromjesečnoj razini podatkovni promet u odnosu na isto razdoblje 2019. rastao je za 46 posto.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine porastao je i ukupan broj odlaznih minuta u pokretnoj mreži za 18 posto. Istovremeno su ukupni prihodi telefonske usluge u pokretnoj mreži smanjeni za 17 posto. Također, u drugom tromjesečju vidi se utjecaj pandemije i zabrane putovanja tako da su roaming minute vlastitih korisnika pale za 20 posto, kao i trajanje poziva stranaca u roamingu nacionalnih mreža, i to za 52 posto usporedno s istim razdobljem u 2019.

U prvom polugodištu 2020. ukupni prihod na tržištu elektroničkih komunikacija smanjen je za 5,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Na smanjenje ukupnih prihoda najviše je utjecalo smanjenje prihoda od telefonskih usluga u nepokretnoj i pokretnoj mreži od 14,2 posto, dok je s druge strane vidljiv rast prihoda na tržištu širokopojasnog pristupa internetu 2,8 posto i rast na tržištu naplatne televizije od 2,6 posto u odnosu na prvo polugodište u 2019.

Iako su ukupna ulaganja u nepokretnu mrežu rasla 7,7 posto, rast je većinom generiran porastom ulaganja u nematerijalnu imovinu, dok su ulaganja u materijalnu imovinu smanjena. Stoga su u narednom razdoblju nužna veća ulaganja u širokopojasnu pristupnu infrastrukturu kako bi se zadržao pozitivan trend rasta širokopojasnih priključaka velikih brzina. S druge strane, u pokretnoj su mreži ulaganja u mrežnu opremu rasla 7,2 posto u odnosu na prvo polugodište 2019.

Promatrajući širokopojasne priključke u nepokretnoj mreži, broj priključaka putem svjetlovodne pristupne tehnologije i dalje bilježi najveći rast, a oko 10 posto korisnika ostvaruje širokopojasni pristup internetu putem FTTH/FTTB priključaka. Oko 40 posto korisnika u nepokretnoj mreži ostvaruje pristup internetu brzinama većim od 30 Mbit/s, odnosno preko 11 posto brzinama većim od 100 Mbit/s. Broj korisnika 4D paketa prvi put je premašio broj 3D paketa te se može očekivati da će u idućih godinu dana najveći broj korisnika koristiti 4D pakete. Usluge naplatne televizije koristi nešto više od 56 posto kućanstava.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti