Od Muskova preuzimanja Twittera vrijednost kompanije pala je za više od 70 posto

Musk ima velike planove za Twitter, odnosno platformu X, no pred njim leže brojni izazovi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.01.2024. / 08:31

Platforma X (bivši Twitter) (Foto: Afp)

Prije preuzimanja Twittera Elon Musk više je puta kritizirao tu društvenu mrežu, ponajviše zbog cenzure i načina na koji su moderirali sadržaj. Kako bi tu situaciju promijenio, u travnju 2022. godine odlučio je kupiti Twitter i napraviti ga otvorenijom mrežom na kojoj neće biti cenzure i svatko će moći reći što god želi, no barem u teoriji i dalje su na snazi ostali zabrana govora mržnje, pozivanje na nasilje i slično.

Platforma X (bivši Twitter) Dok oglašivači ponovno napuštaju platformu X, Musk najavljuje tužbe

Osim toga, Musk je nakon akvizicije otpustio brojne zaposlenike, uključujući i one iz odjela za moderiranje sadržaja, a ušao je i u sukob s oglašivačima koji su, neki nakratko, a neki na duže vrijeme, povukli oglase s te mreže jer im se nije svidio smjer u kojem je Twitter (odnosno platforma X, kako je kasnije promijenjeno ime) išao te nisu htjeli da im se oglasi prikazuju uz negativan sadržaj.

Kako bi pokušao spasiti stvar i vratiti povjerenje oglašivača, Musk je na čelo svoje platforme X doveo i novu izvršnu direktoricu Lindu Yaccarino. Iako su Musk i Yaccarino najavljivali pozitivne promjene, povratak oglašivača i povećanje prihoda, Muskov nedavni javni istup u kojem je oglašivačima poručio da se "je*u" zasigurno nije pomogao u pomirbi s oglašivačima i povratku na staro.

Kakva je danas situacija na platformi X, odnosno kolika je njezina vrijednost u odnosu na vrijeme kada ju je Musk preuzeo, pokazali su podaci Fidelityja, investicijske kompanije koja mu je pomogla pri preuzimanju Twittera. Posljednji podaci Fidelityja, koji se temelje na poslovanju do kraja studenog prošle godine, pokazuju da je vrijednost tvrtke od travnja 2022. do danas pala za čak 71 posto. Iako je svima bilo jasno kako je vrijednost kompanije znatno niža nego ranije te se o tome govorilo prije nekoliko mjeseci, nove brojke pokazuju kako je Muskov X u velikim problemima.

U nedavnom intervjuu Musk je čak govorio kako bi zbog oglašivača, odnosno njihova bojkota kompanija mogla propasti, no i dalje ima velike planove za svoju platformu X. Kao što je više puta govorio, želi da to postane aplikacija za sve, s kojom će korisnici moći ne samo komunicirati već i plaćati i obavljati brojne druge stvari. Ipak, za početak bi platformi X trebala stabilnost i što manje kontroverzi kako bi se mogli fokusirati na taj puno veći cilj i postati aplikacija koja će na globalnom tržištu postati ono što je WeChat danas u Kini.

Jimmy Wales Osnivač Wikipedije kritizirao Muska: Platformu X preuzeli su luđaci i trolovi

Fidelity je samo u studenom, nakon te Muskove poruke oglašivačima, smanjio vrijednost kompanije za više od deset posto. Iz platforme X još nisu reagirali na te informacije o novom padu vrijednosti.

Izvor: Axios

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti