Od sljedećeg ljeta na male pošiljke iz Kine obračunavat će se PDV

Zakon o PDV-u mora se uskladiti sa zakonodavstvom EU pa će se od 1. srpnja sljedeće godine i na pošiljke jeftinije od 22 eura iz trećih zemalja naplaćivati 25 posto PDV-a.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.08.2020. / 09:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Od sljedećeg ljeta, točnije od 1. srpnja 2021. za svaku pošiljku naručenu iz trećih zemalja - uključujući i Kinu, bit će potrebno platiti porez na dodanu vrijednost od 25 posto. Trenutačno su u Hrvatskoj male pošiljke čija je vrijednost manja od 22 eura oslobođene od plaćanja PDV-a, no za manje od godinu dana na takve pošiljke bit će potrebno platiti PDV i carinu pa će i mali, tj. jeftiniji paketi koji se naručuju iz Kine poskupjeti 25 posto.

O poskupljenjima pošiljaka iz trećih zemalja govori se već neko vrijeme, a jučer su to iz Ministarstva financija i Porezne uprave i službeno potvrdili novinarima Buga koji su im poslali upit. Među inim, u odgovoru koji je poslan Bugu stoji: Usklađenje s navedenim direktivama imat će učinak od 1. srpnja 2021. godine, s ciljem pojednostavnjenja određenih pravila u vezi s isporukom usluga i prodajom dobara na daljinu te osiguravanja ravnopravnih uvjeta poslovanja poreznim obveznicima iz Europske unije u odnosu na porezne obveznike iz trećih zemalja, obzirom da se ukida oslobođenje od plaćanja PDV-a za male pošiljke uvezene u Europsku uniju čija je vrijednost manja od 22 eura.

Od sljedećeg ljeta tako ćemo na pakete poslane iz Kine i trećih zemalja u vrijednosti manjoj od 22 eura (160 kuna) plaćati PDV od 25 posto koji će biti zaračunat izravno prodavatelju robe, a na Bugu kažu ako ćemo tako izbjeći dugotrajni postupak carinjenja i sve troškove povezane uz taj postupak.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti