Od sumraka do zore: U Višnjanu održan Messierov maraton

Riječ je o natjecanju u pronalaženju objekata iz Messieova kataloga, koji broji 110 nezvjezdanih objekata.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.03.2023. / 13:14

Sudionici natjecanja (Foto: Hrvatski astronomski savez)

U noći s 18. na 19. ožujka u Višnjanu/Tičanu održao se zanimljiv i malo drukčiji maraton koji je okupio četrdesetak sudionika i članova astronomskih društava iz 11 ekipa iz Višnjana, Pule, Rijeke, Malog Lošinja, Varaždina, Zagreba, Trsta i Farrae D'Isonzo. Oni su sudjelovali u 26. Messierovu maratonu, natjecanju u pronalaženju objekata iz Messierova kataloga koji broji 110 nezvjezdanih objekata (galaksija, maglica, kuglastih i otvorenih zvijezda) koji je sastavio francuski astronom Charles Messier krajem 18. stoljeća.

U našim se krajevima ovaj maraton obično održava od polovice ožujka do polovice travnja kada je tijekom jedne noći moguće vidjeti skoro svih 110 objekata i traje od poslije sumraka pa skoro do zore.

Slika nije dostupna Zvjezdarnica Višnjan kroz crowdfunding kampanju prikuplja sredstva za edukaciju novih generacija znanstvenika

Ovaj Messierov maraton održan je nakon trogodišnje pauze, a prije samog natjecanja predsjednik Akademskog astronomskog društva Rijeka Lovro Pavletić održao je predavanje na temu Visokoenergetska astrofizika teleskopima MAGIC i CTA. Nakon maratona koji je trajao skoro do zore, održana je svečanost proglašenja pobjednika te su sudionicima dodijeljena priznanja.

Pobjednik ovogodišnjeg maratona je Stefano Schirinzi član Centra za astronomske studije iz Trsta, drugo mjesto je osvojio Robert Lovrinčić iz Akademskog astronomskog društva Rijeka, a treće Saša Nuić predsjednik Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti