Od svih društvenih mreža, Instagram najviše izaziva depresiju

Istraživanje je pokazalo kako je kod mladih Instagram najčešće povezivan s niskim samopouzdanjem i lošom slikom o sebi.

Martina Čizmić | 19.05.2017. / 19:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Društvene mreže postale su neizostavan dio naših života. No, psiholozi već dulje upozoravaju kako je pretjerano korištenje društvenih mreža recept za nezadovoljstvo i depresiju.

Posljednje u nizu istraživanja čak je i identificiralo društvenu mrežu koja je najopasnija po mentalno zdravlje. Barem kod mladih ljudi.

Istraživanje koje je provelo britansko Royal Society for Public Health pokazalo je kako je od svih društvenih mreža za mentalno zdravlje najpogubniji - Instagram.

Ova aplikacija koja je u vlasništvu Facebooka trenutno ima više od 700 milijuna korisnika diljem svijeta i za većinu je glavna platforma za objavu fotografija.

Britansko istraživanje, međutim, pokazalo je kako je kod mladih u dobi od 14-24 godine Instagram najčešće povezivan s niskim samopouzdanjem, lošom slikom o sebi i nedostatkom sna.

Odmah iza njega slijedi Snapchat kod kojeg je najveći problem što se korisnici osjećaju zlostavljani ili zanemareni od vršnjaka.

Za usporedbu YouTube se smatra platformom koja najviše promovira pozitivne osobine kao što su izražavanje kreativnosti i davanje emocionalne podrške mladim ljudima, ali je istovremeno odgovoran za najveći gubitak sna.

Najpopularnije mreže, Facebook i Twitter, ostvarili su podjednake rezultate. Dobili su plus za pozitivno izražavanje kreativnosti i izgradnju mreže prijatelja, ali i minuse zbog velikog broja vršnjačkog zlostavljanja i depresije.

Briga za mentalno zdravlje

Iako su društvene mreže u posljednje vrijeme učinile velike korake kako bi smanjile negativne posljedice koje mogu izazvati kod svojih mladih korisnika, u britanskom RSPH smatraju kako bi se moglo učiniti još više.

Predlažu uvođenje iskočnih prozora koji bi upozorili mlade kad pretjeraju s korištenjem društvene mreže, odnosno da svaka retuširana ili digitalno obrađena slika bude posebno označena kao takva.

"Društvene mreže su postale prostor u kojem stvaramo i gradimo veze, oblikujemo naš identitet, izražavamo se i učimo o svijetu oko nas. Intrinzično su povezane s mentalnim zdravljem", istaknula je prilikom predstavljanja istraživanja Shirley Cramer iz RSPH.

Dakle, društvene mreže su dobre, ali samo ako se koriste umjereno i uz napomenu da nije sve objavljeno na njima i stvarno.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti