Odlaze u povijest: Lozinke bi uskoro mogli zamijeniti moždani valovi

Lozinke bi uskoro mogle zauvijek otići u povijest. Tako barem tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Birminghamton koji su snimajući aktivnost mozga prilikom izgovaranja...

Viktor Gabaj Viktor Gabaj | 05.06.2015. / 20:14

Odlaze u povijest: Lozinke bi uskoro mogli zamijeniti moždani valovi

Lozinke bi uskoro mogle zauvijek otići u povijest. Tako barem tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Birminghamton koji su snimajući aktivnost mozga prilikom izgovaranja određenih slova otkrili kako mozak na svaki akronim daje različitu reakciju na temelju koje se sa sigurnošću od 94% može identificirati osoba.

Istraživači koji rade na ovom projektu vjeruju kako bi upravo moždani signali u budućnosti mogli zamijeniti lozinke, a kao najveću prednost ističu činjenicu kako se moždani signali ne mogu ukrasti ili lažirati, a time bi se i podigla razina sigurnosti prilikom prijava na internetu. 

Iako se ovo čini kao odlična artenativa lozinkama, jedan profesor s japanskog odsjeka za elektroniku istaknuo je kako ne vjeruje da će ova tehnologija zaživjeti u ljudskoj svakodnevici, već u institucijama i firmama gdje je potrebna izrazivo visoka razina sigurnosti. U svakom slučaju, radi se o vrlo zanimljivom konceptu, a za odgovor na pitanje hoće li se ikada ostvariti, vrijedi pričekati još koje desetljeće. 

Foto: ExtremeTech
Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti