Odličan hardver i niska cijena: Ovo je 'pametniji smartphone'

Na Kickstarteru počela je kampanja za 'pametniji smartphone' Robin koji nudi odličan hardver i puno prostora za pohranu podataka po cijeni od 299 dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.09.2015. / 11:01

Odličan hardver i niska cijena: Ovo je 'pametniji smartphone'

Posljednjih godina među korisnicima sve su popularniji pametni telefoni kineskih kompanija koji za pristupačnu cijenu nude odličan hardver s kojim mogu konkurirati telefonima puno poznatijih kompanija poput Samsunga i Applea. S obzirom kako sve više mobilnih operatera namjerava odustati od dosadašnje prakse prema kojoj su, uz potpisivanje ugovora, korisnicima omogućavali kupovinu telefona po jeftinijim cijenama ili im omogućavali kupovinu na rate, neki analitičari mobilnog tržišta vjeruju kako će se ljudi s vremenom sve više okrenuti kupovini ovakvih jeftinijih telefona. Naime, cijena najjeftinijeg iPhonea 6 u SAD-u iznosi 649 dolara, dok posljednji Samsungov model Galaxy S6 Edge+ košta oko 800 dolara, bez potpisivanja ugovora s operatorima, što je mnogima previše.

Xiaomi predstavio Redmi 2, smartphone s LTE i 64 bitnim procesorom po cijeni od 112 dolara

Osim telefona kineskih kompanija, korisnici koji žele telefon s odličnim hardverom i povoljnom cijenom mogu razmisliti i o modelu Robin kompanije Nextbit, iza koje stoje bivši zaposlenici i direktori Googlea i HTC-a, koji se može naručiti putem Kickstartera. Kako bi njihov projekt uspio, bilo je potrebno prikupiti 500 tisuća dolara u mjesec dana, no oni su to uspjeli već nakon jednog dana – što dovoljno govori o tome kolika potražnja vlada za ovakvim uređajima. Cijena za one koji među prvima naruče Robin putem Kickstartera iznosi 299 dolara, ta se cijena kasnije penje na 349 dolara, a kada početkom siječnja počne njegova isporuka i službena prodaja, koštat će 399 dolara. Za tu cijenu dobije se telefon s 5,2 inčnim ekranom Full HD rezolucije koji ima 13MP stražnju kameru i prednju kameru rezolucije 5MP, 3GB RAM-a te radi na Androidu Lollipop i snažnom Snapdragon procesoru (na stranici Kickstartera nije naveden model, no pretpostavlja se da bi to trebao biti Snapdragon 808). Ostale opcije uključuju bateriju kapaciteta 2,680 mAh, podršku za NFC i senzor otisaka prstiju, a najzanimljivija stvar vezana uz ovaj telefon jest način pohrane podataka. Robin dolazi s 32GB memorije, ali njegovi vlasnici imat će dodatnih 100GB prostora u oblaku – ovdje nije riječ samo o backupiranju podataka kao s Dropboxom i drugim sličnim servisima, već telefon 'pametno' upravlja s podacima kako bi na telefonu uvijek bilo mjesta za pohranu novih podataka.

Iz Xiaomija uskoro stiže 4,7-inčni 720p telefon po cijeni od samo 65 dolara

Ovaj smartphone tako uči korisničke navike te će s vremenom dio aplikacija, fotografija i videozapisa s lokalne memorije pohraniti u oblak, a na telefonu će uvijek biti sadržaj koji se najčešće koristi. Takvo prebacivanje podataka u oblak ne bi trebalo trošiti podatkovni promet i bateriju jer će se ono automatski odvijati jedino tijekom punjenja baterije kada je telefon povezan s WiFijem, osim ako korisnik sam ne aktivira opciju prebacivanja podataka dok je spojen na mobilnu mrežu. Nextbit i Robin za sada su privukli pažnju korisnika i medija te će biti zanimljivo pročitati prve recenzije ovog telefona – kako će konkurirati puno razvikanijim i skupljim modelima i kako će korisnici biti zadovoljni s načinom prebacivanja podataka s lokalne memorije u oblak. 

Foto: Kickstarter

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti