Odlične vijesti o cjepivu protiv korone: Rani rezultati kliničkih testiranja pokazali dobre rezultate kod najranjivije skupine

Prvi rani rezultati testiranja cjepiva koje razvijaju Sveučilište Oxford i AstraZeneca pokazali su da ono proizvodi robusnu reakciju imunološkog sustava kod starijih pacijenata. To je svakako dobra vijest.

Branimir Vorša | 26.10.2020. / 18:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na cjepivo protiv COIVD-19 koje razvijaju Sveučilište Oxford i tvrtka AstraZeneca gleda se kao na ono koje će promijeniti tijek trenutne pandemije, odnosno zaustaviti njezino nekontrolirano širenje. Dosad je pandemija uzela 1,15 milijuna života globalno, nanijela nesagledive posljedice globalnoj ekonomiji i uništila poznatu svakodnevicu.

Rani rezultati testiranja navedenog cjepiva, koje prenosi Financial Times, pokazali su da oksfordsko cjepivo pokreće zaštitna antitijela i T-stanice kod starijih pacijenata.

Imunogenosna testiranja krvi provedena na podskupini starijih pacijenata potvrdila  su podatake koji su objavljeni još u srpnju i koji su pokazali da to cjepivo stvara snažan odgovor imunološkog sustava kod zdravih odraslih osoba u dobi između 18 i 55 godina starosti.

Na Reutersov upit za komentar ovih novih informacija, iz Oxforda i AstraZenece nisu zasad odgovorili, no uskoro bi se detalji spomenutih rezultata testiranja trebali pojaviti u znanstvenom časopisu.

Cjepivo koje razvijaju Oxford i AstraZeneca smatra se vodećim u utrci za učinkovitim cjepivom protiv COVID-19. Očekuje se da će ono biti i prvo u svijetu koje će dobiti globalno odobrenje regulatornih tijela, zajedno s cjepivima koja razvijaju još i Pfizer i BioNTech.

Oxfordovo cjepivo će pružati zaštitu oko godinu dana, rekao je još u srpnju Pascal Soriot, izvršni direktor AstraZenece.

Njihovo cjepivo, koje se službeno zove AZD1222 ili ChAdOx1 nCoV-19, razvili su znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu te licencu za njegovo testiranje i proizvodnju dali AstraZeneci.

AstraZeneca je dosad već osigurala brojne ugovore o prodaji cjepiva diljem svijeta.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti