“Odluka porote je ispravna”: Donesena presuda u tužbi protiv Tesle zbog prometne nesreće sa smrtnim posljedicama

U prometnoj nesreći poginuo je vozač, dok su dvije osobe, uključujući i 8-godišnjeg dječaka, teško ozlijeđene.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.11.2023. / 15:38

Tslin tajni tehnološki napredak mogao bi zauvijek promijeniti industriju električnih vozila
proizvodna linija u Tesli (Foto: Afp)

Tesla je često na meti kritika zbog njihove opcije autopilota koja je zamišljena kao asistent u vožnji, a ne kao opcija koja će omogućiti potpunu autonomiju te su iz Muskove kompanije više puta upozorili kako je prilikom njene aktivacije potrebno imati ruke na volanu. Tijekom godina u više navrata se pisalo kako je upravo autopilot krivac za neke od prometnih nesreća Teslinih automobila, uključujući i neke sa smrtnim posljedicama, iako bi se naknadno često pokazalo da krivica nije na tehnologiji, već uzrok leži u ljudskom faktoru.

Teslini automobili Vlasnici Teslinih automobila digli novu tužbu: Tvrde da im se ažuriranjem softvera znatno smanjio domet vozila

Zbog autopilota i opcije Full Self-Driving (FSD) protiv Muskove kompanije podignuto je više tužbi, a ovaj tjedan donesena je presuda u jednom takvom slučaju. Riječ je o prometnoj nesreći iz 2019. godine kada je Model 3 pri brzini većoj od 100 km/h sletio s ceste, udario u drvo i zapalio se. U nesreći je poginuo vozač Micah Lee, dok su dvije osobe, uključujući i 8-godišnjeg dječaka teško ozlijeđene.

Obitelj poginulog podigla je tužbu i od Tesle tražila odštetu od 400 milijuna dolara jer su smatrali kako je uzrok prometne nesreće Teslin autopilot koji je, kako su tvrdili, bio aktiviran tijekom vožnje, kao i problem s volanom koji nije bio ispravan. Porota se ipak nije složila s tim argumentima te su odlučili u korist Tesle jer, kako su obrazložili, nije dokazan “nikakav tvornički nedostatak”. Tužitelji nisu uspjeli dokazati kako je tijekom nesreće u Modelu 3 bio aktiviran autopilot, dok je Teslin odvjetnik posebno naglasio činjenicu kako je Lee, prije nego je sjeo za volan, konzumirao alkohol. To je, naglašavaju na Reutersu, velika pobjeda Muskove kompanije kojoj prijeti još nekoliko sličnih tužbi, a nalaze se i pod istragom federalnih tijela.

Taj je sudski ishod isti kao i prilikom nedavne tužbe zbog prometne nesreće Modela S u kojoj je ozlijeđen vozač ovog automobila. Argument Tesle u ovom slučaju, a s kojim su se složili porotnici, bio je kako njihove tehnologije asistenta u vožnji (autopilot i FSD) zahtijevaju konstantan nadzor vozača te da su vozači toga itekako svjesni.

Elon Musk Teslini odvjetnici na sudu iznijeli nevjerojatan i bizaran argument o Muskovim izjavama vezanim za sigurnost Autopilota

Odluka porote je ispravna, komentirali su novu presudu iz Tesle naglasivši kako su njihovi automobili dobro dizajnirani i sigurni. Profesor prava sa sveučilišta iz Južne Karoline komentirao je za Reuters kako presude u oba slučaja pokazuju kako je porotnicima i dalje najvažnija samo jedna stvar, a to je tko sjedi na prednjem sjedištu i ima volan u rukama.

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti