Odobren lijek protiv "najsloženije bolesti": "Današnje vijesti su nevjerojatno važne"

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) u petak je odobrila lijek za Alzheimerovu bolest lekanemab za pacijente u najranijim stadijima bolesti koji su razvili japanska farmaceutska tvrtka Eisai i američki Biogen.

Hina | 07.01.2023. / 09:06

Mozak, ilustracija (Foto: Getty Images)

Lijek, koji će se prodavati pod imenom Leqembi, pripada klasi tretmana koji imaju za cilj usporiti napredovanje neurodegenerativne bolesti uklanjanjem ljepljivih nakupina toksičnog proteina beta amiloida iz mozga.

Neuroni u mozgu, ilustracija Monumentalan korak naprijed u liječenju Alzheimera: Razvijen lijek koji usporava tu bolest

Gotovo svi prethodni eksperimentalni lijekovi koji su koristili taj pristup nisu bili uspješni.

Današnje vijesti su nevjerojatno važne, rekao je glavni znanstveni direktor Zaklade za otkrivanje lijekova za Alzheimerovu bolest dr. Howard Fillit. Godine istraživanja nedvojbeno najsloženije bolesti s kojom se ljudi suočavaju isplate se i daju nam nadu da možemo ne samo liječiti Alzheimerovu bolest nego ju i spriječiti, dodao je.

Eisai je objavio da će lijek biti lansiran po godišnjoj cijeni od 26.500 dolara.

Japanska tvrtka je rekla da također planira podnijeti zahtjev za odobrenjem lijeka Leqembi u Japanu i Europskoj uniji do kraja poslovne godine 31. ožujka.

Chat, ilustracija Umjetna inteligencija mogla bi pomoći u ranom otkrivanju bolesti od koje svake tri sekunde oboli netko

Eisai je procijenio da će broj pacijenata u SAD-u koji ispunjavaju uvjete za lijek doseći oko 100.000 u roku od tri godine, postupno se povećavajući tijekom srednjeg i duljeg razdoblja. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti