Održana završna konferencija projekta “STEM za sve”

Cilj projekta bio je povezivanje udruga s akademskom i znanstvenom zajednicom kako bi se ojačali kapaciteti organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.06.2023. / 12:41

STEM za sve (Foto: Institut za STEM edukaciju)

U ponedjeljak je održana završna konferencija projekta “STEM za sve” čiji je cilj bio povezivanje udruga s akademskom i znanstvenom zajednicom kako bi se ojačali kapaciteti organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a. Nositelj projekta “STEM za sve” je udruga Institut za STEM edukaciju i afterschool programe koja od 2018. godine okuplja stručnjake iz područja odgoja i obrazovanja, znanosti, inženjerstva, računarstva, IT-a, roditelje, mlade i djecu s posebnim naglaskom na predškolsku dob. Udruga je prepoznata kao vodeća u području provedbe kraćeg odgojno obrazovnog programa „STEM u vrtiću“ za ranu poduku robotike, programiranja i znanosti djece od 4 do 7 godina.

STEM kombi STEM kombi kreće u popularizaciju znanosti diljem Hrvatske

U dvogodišnjem projektu “STEM za sve” provedene su brojne aktivnosti za popularizaciju STEM-a u koje su bili uključeni partneri Institut za oceanografiju i ribarstvo (IZOR), RIT Croatia (Rochester Institute of Technology), partnerska udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor, Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize (HSUCDP) te centar Pričaj mi.

Nakon okupljanja i uvodne riječi voditeljice projekta Božene Vrgoč na završnoj konferenciji prezentirani su rezultati projekta, projektne aktivnosti i iskustva korisnika. Kroz dvogodišnje aktivnosti projekt “STEM za sve” njegovao je pravo na pristup obrazovanju i načelo jednakosti pa su tako STEM radionice organizirane i provedene po ruralnim područjima Hrvatske, a u aktivnostima su podjednako sudjelovale djevojčice i dječaci, djeca i odrasli te dvostruko potrebita djeca ( s teškoćama u razvoju i potencijalno darovita).

Djevojke u STEM-u Obrazovanje u digitalnim tehnologijama najbolje ulaganje u budućnost

U provedbu projektnih aktivnosti bili su uključeni članovi partnerskih organizacija, STEM edukatori i volonteri, a sveukupno je direktno obuhvaćeno preko 500 djece sudionika, 3.400 odgojno-obrazovnih djelatnika i preko 11.000 roditelja kojima se voditeljica iznimno zahvalila na suradnji i promicanju vrijednosti i ciljeva samoga projekta, kao i suradnicima Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za pruženu podršku u provedbi.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti