Održavanje razmaka u uredima: Ako se kolegi približite na manje od dva metra, odmah će se aktivirati upozorenje

S obzirom na to da živimo u vrijeme pandemije, kompanije se pokušavaju snaći kako bi se, uz pridržavanje epidemioloških mjera, poslovanje nastavilo i dalje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.10.2020. / 12:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nema dana da ne čujemo ili ne pročitamo obavijesti o nošenju maski, pranju ruke i držanju razmaka od dva metra. Takvo je nešto prilično izazovno na radnom mjestu jer, čak i kada su stolovi zaposlenicima udaljeni 2 ili više metra, oni se približavaju jedni drugima kada razgovaraju, druže se tijekom pauza i slično.

Amazonovo skladište (Foto: AFP) Zvučni i svjetlosni signali kada su osobe preblizu: Amazon testira uređaj za održavanje fizičke udaljenosti

Kako bi uspjeli održati razmak između zaposlenika, tvrtke se odlučuju na različite metode, a jedna od njih jest i tehnologija koju je još i prije pandemije razvila kompanija PointGrab. Njihovi senzori postavljaju se na strop te su prvotno bili namijenjeni optimizaciji radnog mjesta i uredskih prostora. Senzori konstantno bilježe lokaciju i kretanje zaposlenika u poslovnim zgradama, restoranima i hotelima. Zahvaljujući tim podacima i njihovoj analizi, Deloitte, koji je još prošle godine počeo s korištenjem te tehnologije, uspio je u 3 posto manje prostora smjestiti 30 posto više zaposlenika. Naravno, pri tome nije bilo riječ o nekakvom naguravanju i manjku prostora za ljude, već o optimizaciji postojećeg prostora.

Umjesto za optimizaciju PointGrab sada je svoju tehnologiju unaprijedio kako bi je koristio za praćenje održavanja razmaka između zaposlenika. Senzori prate udaljenost između ljudi te ako npr. provedu više od 30 sekundi unutar dva metra, može se oglasiti alarm ili neki drugi oblik upozorenja. Kompanije same mogu odlučiti kakva će upozorenja postaviti. Tko želi, može odrediti održavanje veće udaljenosti ili aktivirati upozorenje čim se osobe približe na manje od dva metra i slično.

Prema CNN-u, i druge su kompanije razvila slična rješenja te se koriste u različitim uredima. Iz PointGraba naglašavaju kako je njihovo rješenje razvijeno imajući na umu privatnost zaposlenika te ih njihovi šefovi ne mogu pratiti po imenu i prezimenu, već im se na ekranu prikazuju anonimne točke te se upozorenje aktivira ako se takve točke približe.

Slika nije dostupna Britanski znanstvenici podijelili dobre vijesti: Oksfordsko cjepivo protiv COVID-19 čini sve što se od njega očekuje

S obzirom na to da se pandemija, čini se, približava svom vrhuncu, i tijekom sljedećih mjeseci morat ćemo se pridržavati epidemioloških mjera te se samo možemo nadati da će se situacija s vremenom promijeniti i da ćemo moći zaboraviti na održavanje distance i okupljanja većeg broja ljudi, odnosno da ćemo se moći vratiti na način života kakav smo vodili prije pandemije.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti