Ogroman ESA-in satelit bi se ovog mjeseca trebao srušiti na Zemlju, evo kolike su šanse da netko strada u tom događaju

Nakon gotovo 20 godina provedenih u Zemljinoj orbiti, ESA-in satelit završava svoju misiju kontroliranim rušenjem na Zemlju uz minimalan rizik za čovjeka i imovinu.

Branimir Vorša | 09.02.2024. / 11:23

Satelit ERS-2
Satelit ERS-2 (Foto: ESA)

Nakon 16-godišnjeg orbitalnog putovanja, satelit Europske svemirske agencije European Remote Sensing 2 (ERS-2), lansiran u travnju 1995. godine, trebao bi se ovog mjeseca srušiti na Zemlju.

Misija navedenog satelita završila je još 5. rujna 2011. godine i od tada je taj satelit prošao niz manevara deorbitiranja, kako bi se osigurao kontrolirani ponovni ulazak u Zemljinu atmosferu. Izvorno težak 2.512 kilograma pri lansiranju, satelit, sada bez goriva, teži otprilike 2.292 kilograma.

Deorbitiranje igra ključnu ulogu u upravljanju svemirskim otpadom, sprječava potencijalne sudare u orbiti i minimizira stvaranje dodatnog svemirskog otpada, objašnjava ESA. To kontrolirano spuštanje također olakšava usklađenost s propisima svemirskog prometa i pomaže u izbjegavanju satelita koji se zadržavaju na prometnim svemirskim autocestama.

Raketa, ilustracija Britanski znanstvenici razvili rješenje za svemirsko smeće temeljeno na gotovo 100 godina starom patentu

Raketa, ilustracija Kineski Pametni zmaj-3 ponio devet satelita u orbitu i najavio širenje u komercijalnom svemirskom sektoru

Dok se satelit spušta na visinu od oko 80 kilometara, očekuje se da će ponovno ući u Zemljinu atmosferu i raspasti se sredinom veljače 2024. godine. ESA naglašava da, iako se ponovni ulazak pomno prati, nemoguće je predvidjeti točno vrijeme i mjesto raspadanja satelita. Agencija uvjerava da bilo koji nastali otpad neće sadržavati štetne tvari i da će vjerojatno pasti u ocean, koji pokriva oko 71 posto Zemljine površine.

Priznajući minimalan rizik od nanošenja štete pojedincima od svemirskog otpada, ESA naglašava da je godišnja vjerojatnost da će osoba biti ozlijeđena takvim otpadom manja od 1 prema 100 milijardi, što je statistika približno 65.000 puta niža od rizika od udara groma.

Kontinuirano promatranje i praćenje opadanja orbitalne visine ERS-2 je u tijeku, a ažuriranja i mapa ponovnog ulaska nalaze se na ESA-inom blogu.

Izvor: Chron

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti