Ogroman korak naprijed: Autonomna vozila stižu na britanske ceste već ove godine

Ovo je ogroman korak za sigurno korištenje autonomnih vozila u Ujedinjenom Kraljevstvu koji će buduća putovanja učiniti zelenijima, lakšima i pouzdanijima...

Hina | 28.04.2021. / 16:35

Autonomna vožnja
Autonomna vožnja (Ilustracija: Getty) (Foto: Ilustracija: Getty)

 Autonomna vozila pojavit će se na britanskim cestama kasnije ove godine, objavilo je u srijedu britansko ministarstvo prometa.

Takva vozila, koja mogu raspoznati okolinu u kojoj se nalaze i kretati se kroz nju uz vrlo malo ili bez ljudskog upravljanja, bit će dopuštena na sporijim cestama i postizat će brzinu do 59 kilometara na sat, priopćilo je ministarstvo.

Ministarstvo ističe kako bi ta tehnologija mogla povećati sigurnost u prometu jer će biti manje ljudskih grešaka na koje otpada 85 posto nesreća.

Tehnologija za autonomnu vožnju u automobilima, autobusima i vozilima za dostavu mogla bi smanjiti i prometne gužve jer će prometna signalizacija i vozila uživo komunicirati, čime će promet brže teći te će se smanjiti emisije štetnih plinova, tvrdi ministarstvo.

Ovo je ogroman korak za sigurno korištenje autonomnih vozila u Ujedinjenom Kraljevstvu koji će buduća putovanja učiniti zelenijima, lakšima i pouzdanijima..., rekla je ministrica Rachel Maclean, a prenosi agencija dpa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti