Ohrabrujuće vijesti: Omikron varijanta ipak ne može u potpunosti "pobjeći" imunosnom sustavu

Dobro očuvan imunitet T stanica na omikron vjerojatno će pridonijeti zaštiti od teškog oblika COVID-19, napominju znanstvenici.

Hina | 30.12.2021. / 10:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Ključan dio druge linije obrane imunosnog sustava, a to su njegove T stanice, vrlo je učinkovit kada je posrijedi prepoznavanje i napad na omikron varijantu koronavirusa, čime se sprečava da se većina infekcija razvije u teži oblik bolesti, pokazala je nova studija.

Brojne mutacije omikrona pomažu mu da izbjegne antitijela, prvu liniju obrane organizma od infekcije.

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili podmukli trik kojim se koronavirus širi i kojim izbjegava reakciju čovjekovog imuniteta

Znanstvenici pretpostavljaju da bi i ostale komponente imunosnog odgovora i dalje ciljale omikron, no dosad za to nema dokaza.

U eksperimentima in vitro (u epruvetama), istraživači iz Južnoafričke Republike izložili su T stanicama kopije virusa dobrovoljaca koji su primili cjepiva Johnson&Johnsona ili Pfizer/BioNTecha, kao i onih koji nisu bili cijepljeni, no razvili su vlastite T stanice nakon infekcije ranijom varijantom koronavirusa.

Unatoč brojnim mutacijama omikrona i smanjenoj osjetljivosti na neutralizirajuća antitijela, većina odgovora T stanica, izazvana cijepljenjem ili prirodnom infekcijom, unakrsno je prepoznala varijantu, objavili su istraživači u utorak na internetskoj stranici medRxiv. Studija još treba proći stručnu recenziju.

Slika nije dostupna Studija otkrila: Imunosni sustav razvija dugoročnu obranu nakon blagog oblika COVID-19

Dobro očuvan imunitet T stanica na omikron vjerojatno će pridonijeti zaštiti od teškog oblika COVID-19, što ide u prilog onomu što su južnoafrički liječnici pretpostavljali u početku kada većina pacijenata zaražena omikronom nije razvila teži oblik bolesti, kazali su znanstvenici.

"T" je oznaka za timus, organ ili prsnu žlijezdu koja još u ranom djetinjstvu igra važnu ulogu u regulaciji imunosnog sustava, a upravo se ondje stvaraju T-limfociti čija je uloga prvenstveno zaštita od infekcija.

Slika nije dostupna Nova saznanja: Znanstvenici otkrili da, unatoč nestanku antitijela, imunosni sustav i dalje zna kako se boriti protiv koronavirusa

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti