Ključan dio druge linije obrane imunosnog sustava, a to su njegove T stanice, vrlo je učinkovit kada je posrijedi prepoznavanje i napad na omikron varijantu koronavirusa, čime se sprečava da se većina infekcija razvije u teži oblik bolesti, pokazala je nova studija.

Brojne mutacije omikrona pomažu mu da izbjegne antitijela, prvu liniju obrane organizma od infekcije.

Koronavirus Znanstvenici otkrili podmukli trik kojim se koronavirus širi i kojim izbjegava reakciju čovjekovog imuniteta

Znanstvenici pretpostavljaju da bi i ostale komponente imunosnog odgovora i dalje ciljale omikron, no dosad za to nema dokaza.

U eksperimentima in vitro (u epruvetama), istraživači iz Južnoafričke Republike izložili su T stanicama kopije virusa dobrovoljaca koji su primili cjepiva Johnson&Johnsona ili Pfizer/BioNTecha, kao i onih koji nisu bili cijepljeni, no razvili su vlastite T stanice nakon infekcije ranijom varijantom koronavirusa.

Unatoč brojnim mutacijama omikrona i smanjenoj osjetljivosti na neutralizirajuća antitijela, većina odgovora T stanica, izazvana cijepljenjem ili prirodnom infekcijom, unakrsno je prepoznala varijantu, objavili su istraživači u utorak na internetskoj stranici medRxiv. Studija još treba proći stručnu recenziju.

Test na prisutnost antitijela, ilustracija Studija otkrila: Imunosni sustav razvija dugoročnu obranu nakon blagog oblika COVID-19

Dobro očuvan imunitet T stanica na omikron vjerojatno će pridonijeti zaštiti od teškog oblika COVID-19, što ide u prilog onomu što su južnoafrički liječnici pretpostavljali u početku kada većina pacijenata zaražena omikronom nije razvila teži oblik bolesti, kazali su znanstvenici.

"T" je oznaka za timus, organ ili prsnu žlijezdu koja još u ranom djetinjstvu igra važnu ulogu u regulaciji imunosnog sustava, a upravo se ondje stvaraju T-limfociti čija je uloga prvenstveno zaštita od infekcija.

Test na prisutnost antitijela, ilustracija Nova saznanja: Znanstvenici otkrili da, unatoč nestanku antitijela, imunosni sustav i dalje zna kako se boriti protiv koronavirusa

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju