Oko polovice telefona s Androidima pokreću verzije OS-a predstavljene 2018. ili ranije

Odnedavno je dostupna verzija Android 12, a trenutačno je najpopularnija verzija Android 10 predstavljena 2019.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.11.2021. / 10:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što Apple objavi novu verziju mobilnog operativnog sustava, u kratko vrijeme brojni korisnici iPhonea nadograde svoje telefone na posljednju verziju. Situacija s Androidima prilično je drukčija te nakon predstavljanja nove verzije Googleova mobilnog OS-a, treba proći još dosta vremena prije nego udio posljednjih verzija značajno poraste.

Slika nije dostupna Nove dvije vrlo opasne prijetnje za korisnike Android uređaja: Ako imate neke od ovih aplikacija, odmah ih uklonite

Ovaj tjedan objavljene su informacije o stanju na tržištu Androida te o udjelima pojedinih verzija. Posljednja predstavljena verzija jest Android 12 koja je tek odnedavno dostupna na nekim modelima poput Googleovih Pixela i Samsungovih telefona. Ipak, većina drugih proizvođača mobilnih telefona još nije nadogradila svoje uređaje i proći će dosta vremena prije nego taj udio poraste na neki značajniji nivo. Podaci o Androidu 12 nisu objavljeni jer su te brojke i dalje jako male.

Zanimljivo je da najpopularnija verzija ovog mobilnog operativnog sustava nije ona predstavljena prošle godine, već Android 10 koji je korisnicima postao dostupan u rujnu 2019. godine. Prema posljednjim informacijama “desetka” zauzima 26,5 posto tržišta Androida, dok prošlogodišnja verzija Android 11 ne zaostaje previše te zauzima 24,2 posto telefona. Dakle, verzije iz 2019. i 2020. instalirane su na oko 50 posto telefona, što znači da oko polovice telefona s Googleovim OS-om koji se trenutačno koriste pokreće operativni sustav predstavljen 2018. godine ili ranije.

Verzija iz 2018. Android 9 Pie zauzima oko 18 posto tržišta, Oreo je na 13,7 posto, dok je Nougat na 6,3 posto. Starije verzije poput Androida Jelly Bean, KitKat i Lollipop koriste se na ukupno manje od 6 posto uređaja.

Slika nije dostupna Google opet dobio "po džepu": Južna Koreja ih kaznila s više od 176 milijuna dolara zbog Androida

Kako se ove brojke razlikuju u odnosu na Apple i iOS pokazuju podaci za posljednju verziju Appleova mobilnog operativnog sustava iOS 15 koji je, prema nekim podacima, nakon 2 tjedna bio instaliran na 22,22 posto telefona, dok je prošlogodišnja verzija nakon 2 tjedna od dostupnosti bila dostupna na čak više od 40 posto Appleovih telefona.

Izvor: Android Authority

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti