Google opet dobio "po džepu": Južna Koreja ih kaznila s više od 176 milijuna dolara zbog Androida

Južnokorejsko antitrustovsko regulatorno tijelo kaznilo je Google sa 176.64 milijuna dolara zbog blokiranja korištenja prilagođenih verzija njihovog operativnog sustava Android.

Branimir Vorša | 14.09.2021. / 15:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Korejsko povjerenstvo za poštenu trgovinu (KFTC) objavilo je u utorak da je donijelo zaključak prema kojem je Google, zbog uvjeta iz ugovora s proizvođačima mobitela, zloupotrijebio svoj dominantni položaj kako bi ograničio konkurenciju na tržištu mobilnih operativnih sustava. Zbog toga mu je određena kazna u iznosu od 176,64 milijuna dolara. 

Google je u priopćenju odgovorio kako namjerava uložiti žalbu na kaznu, istaknuvši da ista ignorira pogodnosti koje pruža Androidova kompatibilnost s drugim softverom te da potkapa prednosti koje zbog toga uživaju sami korisnici.

Odluka KFTC-a je značajna jer pruža mogućnost obnavljanja budućeg natjecateljskog pritiska na tržištima mobilnih operativnih sustava i mobilnih aplikacija, rekao je u izjavi za medije predsjednik KFTC-a Joh Sung-wook.

Tužba (Foto: Thinkstock) Googleov pravni tim morat će raditi prekovremeno: Podignuta još jedna tužba protiv internetskog diva

KFTC je isto tako dodao da je riječ o devetoj po redu najvećoj kazni koju je to tijelo dosad izreklo.

Tvrde da je Google osujetio konkurenciju tjerajući proizvođače uređaja da se drže "dogovora o nefragmentiranju (anti-fragmentation agreement ili AFA)" prilikom potpisivanja ključnih ugovora koji se tiču licenci za trgovinu aplikacija.

Prema AFA-i, proizvođači ne mogu opremiti svoje uređaje modificiranim verzijama Androida. To je pomoglo Googleu za zacementira svoju dominaciju na tržištu mobilnih operativnih sustava, tvrdi KFTC.

Odlukom tog povjerenstva, Googleu je zabranjeno prisiljavati proizvođače uređaja na potpisivanje AFA ugovora, što bi proizvođačima omogućilo usvajanje modificiranih verzija operativnog sustava Android na njihove uređaje.

Google Donesen prvi "Anti-Google" zakon koji bi trebao uvesti red u poslovanje velikih tehnoloških tvrtki

Kazna Googleu stigla je na isti dan kad je na snagu stupio i amandman na južnokorejski zakon o telekomunikacijskom poslovanju, koji je popularno još nazvan i "anti-Google zakonom".

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti