Oni nisu odustali ni kad je bilo najteže: Kako su Marija i Ivan ideju pretvorili u prepoznatljiv brand

''To nije samo proizvod, to smo mi, sve smo utkali u taj proizvod!'', ističu supružnici.

Zimo Zimo | 10.10.2022. / 08:00

Startaj Hrvatska ep 2
Startaj Hrvatska ep 2 (Foto: Nova TV)

 Druga emisija ''Startaj Hrvatska'' upoznala nas je s bračnim parom koji je osmislio brend ručno rađenih sladoleda Croccantino prema domaćoj recepturi i talijanskim principima.

Marija Antunović, ekonomistica sa sigurnim poslom u Zagrebu, odlučila je otvoriti slastičarnicu na rodnom Pelješcu. Već je od djetinjstva pokazivala interes za pripremu slastica, ali nakon srednje škole upisala je Ekonomski fakultet s ciljem da radi u marketingu. Završetak fakulteta donio joj je željeni posao, no nešto joj je nedostajalo. Sa suprugom Ivanom oduvijek je razgovarala kako bi voljeli imati nešto svoje, a 2013. godine za to se ukazala prilika.

Nismo znali što bi to naše bilo, ali znali smo da želimo nešto svoje. Jednom smo prilikom na Pelješcu šetali i sjeli na jedan zidić. Vidjela sam tu kuću, koja je sada naša i gdje je Croccantino. Pokazala sam je Ivanu i rekla: evo pogledaj ovu kuću, zamisli tu našu slastičarnicu. Bila sam u sanjarenju, a on je već prešao na stvar. Povukao me do tamo, sve je bilo prekriveno papirima. On je provirio i rekao mi: netko se seli odavde. Pogledali smo se i u tom trenutku nam je došla ideja to je ta prilika, to je taj prostor, rekla je.

Za pokretanje svog biznisa dobili su potporu obitelji. Marija je dala otkaz u banci i upustiti su se u avanturu svog života. U tom trenutku nismo imali pojma što nas čeka, rekla je ona.

Zakupili su prostor za svoju slastičarnicu i napisali poslovni plan s kojim su otišli u banku na razgovor o kreditu. Iako su ih ondje obeshrabrivali jer slični poslovi su propadali, njezin otac Željko nije odustajao od namjere da joj pomogne. Uložili smo sve što imamo i sve što smo posudili. Stavili smo kuću pod hipoteku, rekla je Marija.

U tom trenutku ima jedan problem. Ni Marija ni Ivan ne znaju kako raditi sladoled. Sjetila se da je najbolji sladoled probala u Italiji, pa je takav okus željela ponuditi i u svojoj slastičarnici. No, da bi izradila takav sladoled, morala je naučiti. Ivan i Marija odlučili su u svoj poslovni pothvat uključiti Marijinu sestru Ivanu te je poslati na edukaciju za tehnologa sladoleda na Gelato University u Bologni. San o slastičarnici napokon je bio nadomak ruke.

Posebno kod Croccantina je to što ni s vremenom nismo počeli koristiti nikakve prečace da bi ubrzali proces, malo uštedjeli itd., nego stvarno radimo na jedan izvoran način, kako treba biti, opisala je Ivana. To nije samo proizvod, to smo mi, sve smo utkali u taj proizvod, otkriva Marija.

Kada su prošli audiciju za ''Startaj Hrvatska'', nakon audita iz SPAR-a bili su, kaže Marija, preplavljeni.

Bilo mi je svega dosta. Shvatili smo da bi nam se proizvodnja trebala odviti u špici naše sezone. Infrastrukturno naše mjesto i naša kuća, to ne bi mogla podnijeti, ispričala je. Shvatila je da proizvodnju mora premjestiti u Zagreb. U jeku potrage za prostorom stigli su i novi izazovi. Nakon nekog vremena, iako su napravili puno, još uvijek nisu našli prostor. Suočena sa strahom od neuspjeha, Marija je odlučila odustati.

Poanta je u tome da ne odustanete. Na vašem je mjestu i prošle godine sjedilo osam poduzetnika koji su nailazili na prepreke i razmišljali su o tome da odustanu, a na kraju svi su se izborili svojom hrabrošću, ohrabrio ju je i razuvjerio Helmut Fenzl, predsjednik Uprave SPAR Hrvatska.

Na razgovoru je, kaže, shvatila koliko je ovo velik projekt i da u njemu nije sama. Uz podršku SPAR Hrvatska, ubrzo je pronašla prostor i počela raditi kako bi bila spremna za narudžbu. Žana Lovrić, direktorica nabave i prehrane & NF1 SPAR Hrvatska priopćila joj je kako će SPAR od nje naručiti ukupno 11.000 komada proizvoda, odnosno 5,5 tona sladoleda.

Imate odličan proizvod i mi vjerujemo u vas. Dobrodošli u SPAR. Čestitam!, rekla joj je Žana.

Startaj Hrvatska ep 2 Startaj Hrvatska ep 2 (Foto: Nova TV)

Sladoled Croccantino inspiriran je projektom Startaj Hrvatska, a rađen je sa slanom karamelom koju u Croccantinu sami kuhaju, uz dodatak krokanta, tradicionalnog, ručno rađenog pelješkog slatkiša koji nosi oznaku kvalitete Hrvatski otočni proizvod. Sorbet od jagode sastoji se od čak 55% pravih jagoda! Sladoled od pistacije radi se od najkvalitetnijih sicilijanskih pistacija. Sladoled od slanog kikirikija s komadićima kikirikija i posoljen prirodnom, nerafiniranom morskom stonskom soli, dobivenom prirodnom kristalizacijom na tradicionalni način. Sladoled amaretto s okusom badema i mljevenim amarettima ‒ hrskavim, okruglim tradicionalnim slasticama koje također nose oznaku kvalitete Hrvatski otočni proizvod. Sladoled orasnice, krem sladoled s okusom oraha i mljevenim orasnicama I poznate pelješke orasnice se ponose oznakom kvalitete Hrvatski otočni proizvod. Sladoled od rogača i čokolade nas prenosi u neka bolja vremena, kada su bake radile rogačiće i prelijevale torte tamnom čokoladom.

Ovi kremasti, originalni sladoledi rađeni su ručno, prema domaćoj recepturi i talijanskim principima proizvodnje, i sada se mogu pronaći u 100 SPAR i INTERSPAR trgovina diljem zemlje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti