Opasno upozorenje: Facebook i Twitter pomažu teroristima i kriminalcima!

Sve više kriminalaca i terorista koristi društvene mreže poput Facebooka i Twittera za širenje svojih poruka i regrutiranje novih članova

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.11.2014. / 09:39

Opasno upozorenje: Facebook i Twitter pomažu teroristima i kriminalcima!

Teroristi IS-a u Iraku i Siriji 'prihvatili su internet' i koriste ga kako bi zastrašili ljude i privukli i nagovorili nove teroriste diljem svijeta da im se pridruže, a pri tome često koriste najpopularnije društvene mreže poput Facebooka i Twittera. Ovo je veliki problem za borbu protiv terorizma, upozorio je šef britanske obavještajne i sigurnosne agencije GCHQ Robert Hannigan i dodao kako u ovim kompanijama, umjesto da poduzmu neke mjere u borbi protiv terorista, cijelo vrijeme negiraju ovaj veliki problem i na taj način pomažu teroristima.

Zbog toga on američkim tehnološkim kompanijama savjetuje još veću suradnju sa sigurnosnim i obavještajnim organizacijama te napominje kako privatnost 'nije apsolutno pravo' (što se sigurno neće svidjeti zagovornicima privatnosti na internetu), već je vrijeme da se suoče s neugodnom istinom i daju svoj doprinos borbi protiv terorista. Ako ove kompanije ipak ne budu htjele surađivati, bit će potrebno donijeti nove zakone koji će osigurati da obavještajne agencije mogu pratiti teroriste te na The Telegraphu kažu kako je ovo vjerojatno najveća kritika američkih tehnoloških kompanija do sada. Osim što servise ovih kompanija iskorištavaju kriminalci i teroristi, Hannigan je dodao kako se na servisima ovih kompanijama često nalazi i nasilan sadržaj te videozapisi i fotografije iskorištavanje djece.

'Privatnost nikada nije bila apsolutno pravo i debate oko privatnosti ne smiju postati razlog za odgodu donošenja hitnih i teških odluka', smatra direktor GCHQ koji je na ovu poziciju došao nedugo nakon skandala oko prisluškivanja i praćenja koji je otkrio Edward Snowden. Teroristi al-Qaide u prošlosti su putem interneta anonimno distribuirali materijale i komunicirali su putem tzv. dark weba, no ekstremisti ISIL-a koriste puno direktniji pristup te za svoju propagandu koriste društvene mreže.

Tako su tijekom najvećih borbi u Iraku dnevno objavljivali i 40 tisuća tvitova, a kako bi njihove poruke došle do što većeg broja ljudi, uz njih često objavljuju i hashtagove poput 'World Cup', 'Ebola' i slične. Robert Hannigan i ovu je priliku iskoristio da napadne Snowdena zahvaljujući kojem sve više kompanija i servisa/aplikacija koristi naprednu enkripciju pa se njima služi i sve više terorista. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti