Opasno upozorenje: Razvojem umjetne inteligencije mogli bi 'prizvati demone'

Tehnološki inovator Elon Musk ponovno je upozorio na veliku opasnost od razvoja umjetne inteligencije s kojom bi na kraju mogli 'prizvati demone'

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.10.2014. / 08:33

Opasno upozorenje: Razvojem umjetne inteligencije mogli bi 'prizvati demone'

Osnivač Tesle Elon Musk na nedavnom simpoziju održanom na MIT-u još je jednom upozorio na velike opasnosti koje nam prijete od daljnjeg razvoja umjetne inteligencije koja bi se mogla oteti kontroli. 'S umjetnom inteligencijom, mi prizivamo demona', komentirao je tijekom svog govora, a ovo nije prvi put da Musk upozorava na potencijalnu opasnost od umjetne inteligencije. Tako je u lipnju, govoreći o filmovima o Terminatoru, rekao kako on ulaže u kompanije koje razvijaju umjetnu inteligenciju samo kako bi mogao pratiti njen daljnji razvoj i tehnologiju, dok je u kolovozu na Twitteru napisao kako je umjetna inteligencija potencijalno opasnija od nuklearnog oružja te vjeruje da je to najveća prijetnja egzistenciji čovječanstva.

Kao jedan od načina kontrole razvoja umjetne inteligencije, Musk predlaže donošenje zakonskih regulativa. Trebalo bi postojati neko regulatorno tijelo, možda na nacionalnom ili internacionalnom nivou koje bi trebalo nadgledati razvoj umjetne inteligencije te donositi zakone s kojima bi spriječili znanstvenike da 'ne naprave nešto glupo'. Ono čega se mnogi najviše plaše kada je u pitanju umjetna inteligencija i robotika jest razvoj tzv. 'robota ubojica', odnosno robota koji bi sudjelovali u ratovima i koji bi trebali sami (bez ljudske naredbe) odlučivati o tome koga će ubijati na ratištima.

Neke velike vojne sile već duže vremena rade na razvoju ovakvih robota jer bi na taj način mogli sačuvati živote svojih vojnika, no mnogi se pitaju što bi se moglo dogoditi ako se takvi roboti otmu kontroli i tko bi odgovarao za eventualne civilne žrtve ili žrtve u vlastitim redovima koje bi roboti mogli ubiti. Iako nam se to danas čini kao znanstvena fantastika, razvoj umjetne inteligencije i robota ubojica u najgorem slučaju zaista bi mogao dovesti do scenarija sličnih onima u Terminatoru. 

Screenshot: YouTube

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti