Opcija koju će telefoni morati imati: Xiaomi se priprema za novi veliki trend na mobilnom tržištu

Xiaomi za sljedeću godina planira najmanje 10 mobilnih uređaja s podrškom za 5G, i to modele iz visoke, srednje, ali i niže kategorije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.10.2019. / 11:24

Xiaomi (Foto: AFP)

Do prije nekoliko godina korisnici su pametne telefone kupovali svake dvije godine, najčešće prilikom obnove ugovora, no danas je situacija drukčija te se novi uređaji kupuju svake tri, a često i više godina. Mobilna tehnologija toliko je napredovala da su uređaji kupljeni prije dvije godine i sad vrlo dobri – hardver je dovoljno brz, a kamere snimaju odlične fotografije, a iako su novi modeli brži i fotografije još kvalitetnije, za većinu to nije razlog da zamijene trenutačni telefon novime.

5G dan Održan "5G dan": Potrebno je riješiti pitanje 5G infrastrukture i stvoriti preduvjete za konkurentno gospodarstvo

S obzirom na to da je vrijeme korištenja telefona sve duže, prilikom njihove kupovine treba razmišljati da kupljena tehnologija bude aktualna i za tri i više godina. Za hardver i kamere, dakle, nema problema, no već od sljedeće godine korisnici bi trebali razmišljati o telefonima koji će podržavati mobilne mreže nove generacije. Na nedavnoj konferenciji u Kini izvršni direktor Xiaomija Lei Jun rekao je kako u mobilnoj industriji vlada zabrinutost kako već sljedeće godine 4G telefoni više neće biti toliko popularni te će korisnici razmišljati o 5G modelima kako bi imali telefone za budućnost.

Trenutačno na tržištu postoji nekoliko 5G telefona, a većinom je riječ o skupljim modelima više kategorije – među inim, i Xiaomi je predstavio Mi 9 Pro 5G i Mi Mix 3 5G. Kako bi spremno dočekali 5G revoluciju, Jun je za sljedeću godinu najavio najmanje deset pametnih telefona s podrškom za 5G. Pri tome se kineska kompanija neće orijentirati isključivo na skuplje uređaje, već će 5G biti dostupan i na telefonima srednje i niže kategorije.

Weekend Media Festival Hrvatski Telekom demonstrirao 5G mrežu na svečanom otvorenju Weekend Media Festivala

Sljedeće godine možemo očekivati podršku za 5G u većem broju modela Qualcommovih čipseta, a početkom 2020. godine na tržištu bi se trebali pojaviti i MediaTekovi čipovi za jeftinije telefone koji će također imati 5G, tako da će pametni telefoni s novim čipovima koristiti i 5G mreže. Rani primjerci takvih čipova već bi trebali biti u laboratorijima proizvođača mobilnih uređaja kojima će, to je jasno, sljedeće godine 5G biti najveći prioritet na tržištu pametnih telefona.

Izvor: Digital Trends

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti