Open Source Days – kako primijeniti tehnologiju otvorenog koda u poslovanju

Posjetitelji  konferencije upoznat će se s ključnim open source rješenjima koja se danas nalaze u podlozi poslovnih IT sustava brojnih tvrtki.

Martina Čizmić | 28.05.2018. / 10:54

Open Source Days (Foto: Algebra) (Foto: Algebra)

Svi koji se bave otvorenim kodom ili ih to zanima moći će proširiti svoje znanje na trećoj konferenciji OpenSource Days koja će se održati  u Zagrebu 6. i 7. lipnja, u organizaciji Algebre i uz podršku sponzora – tvrtki Red Hat, Veracomp i Nimium.

Konferencija se sastoji od dva dijela – posve besplatan glavni konferencijski dan s predavanjima domaćih i inozemnih stručnjaka s područja poslovanja i tehnologija otvorenog koda i drugi dan koji će biti posvećen stručnim hands-on radionicama namijenjenim IT profesionalcima.

Rješenja za kontejnere, automatizaciju i oblak temeljena na otvorenom kodu danas omogućavaju brojnim tvrtkama da brzo i učinkovito implementiraju svoje poslovne IT sustave. Bit će to ujedno i neke od glavnih tema na ovogodišnjoj konferenciji koja je u prethodnim izdanjima dokazala relevantnost tema kojima se bavi te uspješnost u povezivanju tehnoloških tema, primarno onih vezanih uz tehnologije otvorenog koda, te zahtjeva u pogledu digitalne transformacije poslovnih procesa koji se pojavljuju iz poslovne zajednice.

Konferencija OpenSource Days potvrdila je svoju važnost za tehnološku zajednicu u Hrvatskoj, ali i za onu poslovnu. Algebra kontinuirano, od svojeg osnutka prije 20 godina, prati open source tehnologije te nudi edukaciju s ovog područja, između ostaloga i kao najveći te najznačajniji edukacijski partner Red Hata u regiji. U trenutku kada najavljujemo treće izdanje uspješne konferencije, posebno nam je drago što nas je Red Hat ponovno podržao kao glavni sponzor, te što nam se kroz svoja predavanja prvi puta pridružuju tvrtke poput Oraclea i EnterpriseDB-a, obje vrlo značajne ne samo u tehnološkom sektoru već i zbog svojeg djelovanja u open source pokretu, rekao je, najavljujući ovogodišnju konferenciju, Dragutin Živković, direktor sadržaja konferencije OpenSource Days i rukovoditelj poslovnog područja u Algebri.

Plenarno predavanje (keynote) nakon otvaranja konferencije održat će Sanjoy Bhose (Red Hat), s temom aktualnog pregleda tehnologije iz perspektive Red Hata. Marko Bencek (Algebra) govorit će o multitenant cloud poslovnim aplikacijama i sinergiji automatizacije, problemima koji se javljaju i mogućim rješenjima.

Konferenciji OpenSource Days gostovanjem svojeg stručnjaka Davida Delabasseeja odlučio se priključiti i Oracle, a tema njegova predavanja posebno je atraktivna (Fn Project) jer se radi o novom projektu otvorenog koda za izradu sofisticiranih višejezičnih aplikacija u trenutku kada je Oracle odlučio većinu alata vezanih uz razvoj aplikacija u Javi otvoriti prema open source zajednici. Tomislav Tipurić (Microsoft) govorit će o mogućnostima primjene open source kontejnerske tehnologije na Azureu.

Ivan Brkić (Nimium) i Dinko Jakovljević (Ericsson Nikola Tesla) predavanje će posvetiti Zabbixu, sustavu za upravljanje mrežom, te će pokazati kako je taj sustav u praksi postao jedan od glavnih elemenata Ericssonova projekta "Management of IT Operations". Andrzej Kowalczyk (Senior Solution Architect, Red Hat) publiku će naučiti zašto i kako migrirati aplikacije na Red Hatov JBoss EAP, kako započeti, koji se alati nude i kakva su iskustva iz prakse. Na konferenciji OpenSource Days ove godine s predavanjem prvi puta sudjeluje i EnterpriseDB, u čije će ime nastupiti Ossi Karjalainen s temom implementiranja EnterpriseDB "kontejnera" za Postgress baze podataka. APIS IT na predavanju stručnjaka te tvrtke pokazat će kako su uspjeli pouzdano i brzo distribuirati aplikacije koje koriste različite tehnologije (Node.js, Java, .Net) uporabom OpenShifta.

Tijekom drugog konferencijskog dana Marko Bencek (Algebra) održat će dvije stručne tehničke hands-on radionice: osnove Ansiblea (jednostavne i popularne platforme za IT automatizaciju) i osnove Dockera (platforme za "kontejnere" koja omogućava timovima da maksimalno olakšavaju razvoj, isporuku i pokretanje aplikacija).

Prijave za konferenciju već su otvorene i dostupne na službenoj stranici, gdje se posjetitelji mogu upoznati i sa sadržajem konferencije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti