OpenAI ponovno na udaru talijanskih regulatora

OpenAI je u priopćenju istaknuo kako vjeruje da je njegova praksa usklađena sa zakonima EU-a o privatnosti.

Hina | 30.01.2024. / 11:52

ChatGPT, ilustracija (Foto: Afp)

Američki startup OpenAI krši aplikacijom ChatGPT propise EU-a o zaštiti podataka, objavio je talijanski regulator, signaliziravši produbljivanje istrage o obuci chatbota.

Garante spada među najaktivnije regulatore u EU u provjeri usklađenosti digitalnih platformi s propisima o zaštiti podataka i lani je privremeno zabranio ChatGPT zbog navodnog kršenja europskih propisa o privatnosti.

Zack Kass Jedan od kreatora ChatGPT-a dolazi u Hrvatsku

Usluga je ponovno aktivirana nakon što je OpenAI korisnicima omogućio da uskrate pristanak na korištenje podataka za obuku algoritama.

Regulator je nastavio istragu i otkrio "elemente" koji ukazuju na moguće dodatne moguće povrede propisa, stoji u priopćenju, objavljenom u ponedjeljak. Pojedinosti nisu navedene.

OpenAI je pak u priopćenju istaknuo kako vjeruje da je njegova praksa usklađena sa zakonima EU-a o privatnosti.

Aktivno radimo na smanjenoj (upotrebi) osobnih podataka u obuci naših sustava kao što je ChatGPT i planiramo nastaviti konstruktivnu suradnju s Garanteom, poručili su iz američke kompanije.

Umjetna inteligencija Američko regulatorno tijelo pokrenulo veliku istragu oko partnerstva Big Tech tvrtki s vodećim AI startupovima

Garante je OpenAI-ju odredio rok od 30 dana za iznošenje 'obrane', dodajući da će istraga uzeti u obzir rad skupine europskih regulatora.

Prema Općoj uredbi EU-a o zaštiti podataka (GDPR) uvedenoj 2018., tvrtka koja prekrši propis suočava se s kaznama u visini do četiri posto globalnog prometa. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti