Oporavak Samsunga na krilima novih Galaxy telefona

Nove Galaxy telefone pohvalili su korisnici, novinari i analitičari, a velika potražnja za ovim uređajima utjecala je i na povećanje Samsungovog profita u prvom kvartalu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.04.2016. / 08:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako Samsung već dugo vremena dominira tržištem pametnih telefona, u ovoj kompaniji ipak nisu zadovoljni sa situacijom na mobilnom tržištu u posljednjih godinu-dvije tijekom kojih su zabilježili pad prihoda i smanjenje tržišnog udjela. Kao najveće probleme ove kompanije analitičari su izdvojili prethodne modele iz Galaxy S serije (S5 i S6) koji nisu donijeli neke revolucionarne novitete korisnicima te sve popularnije kineske telefone koji dolaze s odličnim hardverom i pristupačnim cijenama.

Zbog toga su u ovoj kompaniji bili svjesni da, ako žele ponovno povećati profit i udio na tržištu, novi Galaxy S modeli moraju biti savršeni – čini se da su u svom naumu i uspjeli jer, osim brojnih pohvala korisnika i novinara, Galaxy S7 od strane Consumer Reportsa proglašen je najboljim telefonom na svijetu, dok je model S7 Edge drugi najbolji telefon. Ove pohvale i povećana potražnja, objavili su jučer iz Samsunga, odrazit će se i na financijske rezultate te se za prvi ovogodišnji kvartal očekuju bolji rezultati u odnosu na ranija predviđanja financijskih analitičara. Operativni profit za prva tri mjeseca ove godine tako bi trebao iznositi oko 5,7 milijardi dolara, što je više od deset posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok će prihodi porasti za oko četiri posto.

Još ranije neki su analitičari povećali njihova predviđanja oko broja isporuka Galaxyja S7 i S7 Edge za prvi ovogodišnji kvartal te se, prema Wall Street Journalu, predviđa kako je Samsung u prvom kvartalu isporučio oko deset milijuna novih Galaxyja te se već sada očekuje kako će ukupna prodaja modela S7/S7 Edge biti veća u odnosu na prethodne modele. Prema analitičkoj kompaniji Counterpoint Technology Market Research, Samsung je u SAD-u prodao oko 30 posto više telefona u odnosu na model S6 nakon mjesec dana prodaje, na tržištu zapadne Europe to povećanje iznosi oko dvadeset posto, u Kini oko deset posto.

Analitičar Greg Roh iz kompanije HMC Investment & Securities za WSJ komentirao je kako je možda ipak prerano govoriti o isporukama i prodaji novih telefona (jer su se tek nedavno pojaviti na tržištu), no početna potražnja i početak prodaje svakako su ohrabrujući. Konačne i službene informacije vezane financijske rezultate u prvom ovogodišnjem kvartalu Samsung će objaviti krajem ovog mjeseca.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti