OPREZ Čuvajte se ovakvih manijaka s Facebooka!

Jedan se 22-godišnjak iz New Jerseya na Facebooku skrivao iza profila djevojčice i na taj način uhodio maloljetnice, tražio od njih seksualne fotografije te prijetio smrću njihovim obiteljima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.09.2014. / 09:08

OPREZ Čuvajte se ovakvih manijaka s Facebooka!

Veliki broj korisnika Facebooka nezadovoljni su s politikom ove kompanije koja forsira korištenje pravih imena, a zabranjuje korištenje lažnih imena i nadimaka – iz Zuckerbergove kompanije kažu da na ovaj način žele zaštititi same korisnike koji bi trebali znati s kim komuniciraju na ovoj mreži. Usprkos tome, Facebook je prepun lažnih profila i osoba koje se kriju iza lažnih imena, a sigurnosni stručnjaci već dugo godina upozoravaju na veliki broj pedofila i seksualnih predatora koji otvaraju lažne profile (često se pretvaraju da su tinejdžeri i tinejdžerice) i povezuju se s maloljetnicama koje pokušavaju iskoristiti.

Nakon što zadobiju njihovo povjerenje oni od njih traže njihove golišave fotografije ili da se skidaju pred video kamerom, a neki manijaci čak pokušavaju dogovoriti i susret uživo. Čim dobiju prve fotografije ili snimke video striptiza, takvi seksualni predatori pokažu svoje pravo lice te zatim krenu ucjene i prijetnje, zbog čega im uplašene tinejdžerice često nastave slati golišave fotografije. Jedan od takvih manijaka je i Brandon McIntyre iz New Jerseya, 22-godišnjak koji je na Facebooku otvorio profil djevojčice Katie Thompson kako bi na taj način uhodio druge maloljetne korisnice ove mreže i od njih tražio seksualne fotografije, a jednu je djevojčicu prošlog kolovoza pokušao nagovoriti da krene na put s njim. Kada je ona odbila njegov poziv, on joj je zaprijetio da će ubiti njenog dečka i sve članove obitelji.

Također, u optužnici koja je protiv njega podignuta na sudu u New Jerseyu navodi se kako je McIntyre putem Facebook Messengera slao svoje seksualne fotografije još jednoj 12-godišnjoj djevojčici te je od nje zatražio da mu pošalje svoje slike. Kada je odbila, on joj je rekao da je policajac koji će joj od života napraviti 'živi pakao' ako ga ne posluša i ne pošalje mu slike – prijetio joj je zatvorom i izbacivanjem iz škole. On već sada u zatvoru služi kaznu od 187 dana zbog uhođenja, a ako ga sud proglasi krivim za uhođenje na Facebooku i seksualno iskorištavanje maloljetnica prijeti mu i do trideset godina zatvora.

Na Sophosovom blogu upozoravaju na sve veći broj ovakvih slučajeva te podsjećaju na prošlogodišnji slučaj Roberta Huntera koji se na mreži pretvarao da je Justin Bieber samo kako bi nagovorio djecu na skidanje pred web kamerama. 

Foto: Thinkstock

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti