Oprez zbog Barbie: Sve je više prevara na internetu povezanih s popularnim filmom

Taktike su različite, ali cilj je isti, a to je dokopati se osobnih i bankovnih podataka ili zaraziti računala malicioznim softverom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.07.2023. / 09:27

Barbie (Foto: Afp)

Barbie je, uz Oppenheimera, najveći ovogodišnji filmski hit koji će napuniti kinodvorane diljem svijeta. Njegova je popularnost tako velika da je privukla pozornost hakera i kibernetičkih kriminalaca koji pokušavaju iskoristiti situaciju i veliki interes ljudi za filmom kako bi im ispraznili bankovne račune ili zarazili njihove uređaje malwareom.

Oppenheimer Goruća pitanja iz filmskog hita Oppenheimer danas su ponovno aktualna i mogu se primijeniti na umjetnu inteligenciju

"Oni često iskorištavaju popularne događaje poput filmskih premijera, koncerata i sportskih događaja kako bi prevarili korisnike i nagovorili ih da kliknu na maliciozne linkove", objasnio je Steve Grobman, izvršni tehnološki direktor sigurnosne kompanije McAfee. Kako bi kriminalci u tome uspjeli, pokušavaju napraviti phishing i druge prevare što uvjerljivijima, kako nitko ne bi posumnjao kako je riječ o prijevari.

Načini na koje prevaranti pokušavaju iskoristiti film Barbie različiti su te je McAfee u posljednja tri tjedna pronašao sto novih slučajeva malwarea koji je povezan s ovim filmom, od čega je više od trećine slučajeva zabilježeno u SAD-u. Na oprezu tako moraju biti oni koji ne žele otići u kina već na mreži pronaći i preuzeti (ilegalnu) kopiju filma jer su prevaranti već uploadali brojne datoteke za koje se tvrdi da je riječ o filmu, no u biti njihovim preuzimanjem na računalo se instalira malware.

Druge prevare odnose se na besplatne karte koje se nude preko interneta. Korisnici trebaju kliknuti na određenu poveznicu kako bi došli do stranice s besplatnim kartama, no umjesto toga klik na link odvede ih na stranice sa spywareom koji krade njihove osobne podatke.

Također, društvenim se mrežama šire linkovi s nazivima “Barbie the Movie” i “Barbie Movie Behind-the-Scenes” koji vode na stranice na kojima se navodno može pogledati film, a klik na njih vodi na stranice koje zaista izgledaju kao prave i legalne, tako da dio korisnika i ne pomisli kako je riječ o prijevari. No na takvim stranicama moraju ostaviti svoje osobne podatke i podatke o bankovnim karticama s kojima prevaranti na kraju pokušavaju isprazniti račune.

Paket Što bi moglo poći po zlu? U poštanske sandučiće stigli besplatni pametni satovi

Kao jedan od najjednostavnijih načina kojim se može prepoznati prevara, upozoravaju korisnike iz McAfeeja, jest ako se od njih traži da upisuju svoje osobne podatke i informacije o bankovnim računima i karticama. Naravno, treba imati na umu i kako svako preuzimanje ilegalnog sadržaja, osim što je zabranjeno, nosi veliki rizik da na računalo nećete preuzeti film, već neku opasnu datoteku koja skriva maliciozni softver.

Izvor: NY Post

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti