Facebookom se širi nova prijevara zbog koje biste mogli ostati bez svog profila, ali i puno više

Prevaranti ciljaju na znatiželju korisnika i nadaju se da će što više potencijalnih žrtava kliknuti.

Martina Čizmić | 04.07.2023. / 13:51

Internetska prijevara, ilustracija (Foto: Getty Images)

Vjerojatno ste u posljednje vrijeme vidjeli ili čak bili tagirani u objavi na Facebooku u kojoj stoji "Vidi tko je poginuo, u nesreći, mislim da ga poznaješ tako mi je žao" i uz koji je link na ono što izgleda kao video dotične nesreće.

Međutim, ne radi se o snimci nesreće nego nečemu puno ozbiljnijem. Naime, stručnjaci za računalnu sigurnost upozoravaju kako se iza, naizgled nevine objave, zapravo skriva prijevara kojoj je glavni cilj dokopati se podataka za preuzimanje Facebook računa svih onih koji nasjednu i kliknu na poveznicu ili pak da instalira zlonamjerni program na računalo ili pametni telefon kojim će ponovno preuzeti kontrolu nad računima žrtve.

Prijevara na Facebooku (Foto: Screenshot)

Naime, nakon što osoba klikne na link koji naizgled podsjeća na video ili vijest s neke internetske stranice, pojavljuje se ono što izgleda kao početna stranica Facebooka koja od žrtve traži da se ponovno ulogira u društvenu mrežu kako bi vidjela video. No, upravo je tu problem. Ne radi se o pravoj početnoj stranici Facebooka, već stranici koju su postavili prevaranti.

Kad žrtva upiše svoje podatke u lažnu stranicu, prevaranti preuzimaju kontrolu nad njenim profilom na Facebooku i istu poruku šalju svi njenim kontaktima.

Uz to što tako šire svoju prijevaru, preuzimanjem računa dobivaju velik broj privatnih podataka - od e-mail adrese, preko broja telefona, datuma rođenja pa čak i do broja kreditne kartice (ako je upisan). Svi ti podaci u konačnici će biti ili prodani na dark webu ili pak iskorišteni za preuzimanje drugih računa istog korisnika. Sjetite se samo gdje ste se sve ulogirali pomoću svog Facebook računa.

Prevara Facebookom se ponovno širi poznata prijevara zbog koje možete izgubiti pristup svojem profilu

Pa što napraviti ako vam se takva objava pojavi na zidu, a vi ste tagirani? U najmanju ruku - ništa. Kao prvi korak možete prijaviti objavu (klikom na tri točkice u gornjem dijelu objave i odabirom Prijavi objavu). U prozoru koji će se pojaviti odaberite zašto prijavljujete tu objavu i pošaljite prijavu. Nakon toga pokušajte kontaktirati (ne putem Facebooka) osobu koja je navodno objavila tu objavu i pitajte ju može li pristupiti svom Facebook računu te joj objasnite što se pojavljuje pod njenim imenom.

Ako ste pak već kliknuli na link i upisali svoje podatke, morate biti brzi. Odmah otiđite na svoj profil na Facebooku i, ako još uvijek imate pristup, promijenite lozinku. Nikako nemojte koristiti lozinku koju ste već koristili negdje drugdje ili koju ste koristili ranije. Izmislite neku novu i zapišite ju na sigurno.

Provjerite jesu li kakvi podaci na vašem profilu promijenjeni - najčešće e-mail adresa, broj telefona ili pak neki drugi podaci.

Provjerite gdje ste sve ulogirani i odjavite sve uređaje koji su vam nepoznati.

I na kraju, obavezno uključite dvostupanjsku autentifikaciju kako bi za bilo kakvo ulogiranje bilo potrebno potvrditi identitet ne samo lozinkom, već i dodatnom provjerom.

Ako želite biti potpuno sigurni da nepromišljeni klik nije uzrokovao dodatne probleme, provjerite računalo i pametni telefon antivirusnim programom. I obratite pozornost na bilo kakvo eventualno čudno ponašanje uređaja sljedećih nekoliko dana.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti