Osječki FERIT i kompanija Ericsson Nikola Tesla potpisali Sporazum o suradnji

Sporazumom se želi ojačati dugogodišnju suradnju investiranjem u zajedničke projekte koji se odnose na razvoj alata za predikciju razvoja mreža, ali i na digitalne transformacijske procese društva u širem smislu.

Hina | 06.07.2023. / 14:11

Potpisivanje ugovora o suradnji izmedju kompanije Ericsson Nikola Tesla i Fakulteta elektrotehnike, racunarstva i informacijskih tehnologija
Potpisivanje ugovora o suradnji izmedju kompanije Ericsson Nikola Tesla i Fakulteta elektrotehnike, racunarstva i informacijskih tehnologija (Foto: Davor Javorovic/Pixsell)

Kompanija Ericsson Nikola Tesla i Fakultet elektronike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u četvrtak su u Osijeku potpisali Sporazum o suradnji.

Potpisnici sporazuma su dekan FERIT-a Tomislav Matić i predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević, koja je istaknula da taj sporazum uključuje različite vidove suradnje.

Sporazumom, naglasila je žele ojačati dugogodišnju suradnju investiranjem u zajedničke projekte koji se odnose na razvoj alata za predikciju razvoja mreža, ali i na digitalne transformacijske procese društva u širem smislu.

Napomenula je da Ericsson Nikola Tesla više desetljeća surađuje s akademskom zajednicom jer bez znanosti nema razvoja novih tehnologija, a bez tehnologija nema razvoja društva.

Prije pet godina otvorili smo razvojni istraživački centar tako da je Osijek, nakon Zagreba i Splita najveći istraživački centar Ericsson Nikole Tesle u kojem radi više od 100 stručnjaka koji zajedno s timovima u Zagrebu i Splitu ostvaruju nove vrijednosti, istaknula je.

Po njezinim riječima u prostorijama kompanije u Osijeku otvoren je i laboratorij koji će biti namijenjen studentima istraživačima kako bi mogli verificirati rezultate svog istraživačkog rada

Dekan FERIT-a Tomislav Matić rekao je da je suradnja orijentirana na unapređenje studijskih programa i približavanje prakse nastavi što je ključno za visokoškolsko obrazovanju.

Na taj način studenti su spremni za tržište rada, rekao je Matić, dodavši da studijske programe stalno unaprjeđuju u skladu s potrebama.

Smatra da je najvažniji cilj transfer tehnologija iz fakulteta u gospodarstvo i obrnuto. Fakultet rezultate svojih istraživanja želi pretočiti u inovativna rješenja koja će zaživjeti na tržištu, dok znanstvenici kroz projekte s tvrtkama stječu dodatna znanja i kompetencije, rekao je.

Trenutno je na FERIT-u upisano oko 1700 studenata. Dosad se godišnje upisivalo 400 studenata a ove godine je kvota povećana za 30 upisnih mjesta na studiju računarstva. "Potrebe su puno veće i da bismo ih ostvarili, morat ćemo i dalje graditi ljudske prostorne resurse, poručio je.

Da Osijek i Osječko-baranjska županija postaju središte IT događanja u Hrvatskoj i puno šire smatra Osječko-baranjski župan Ivan Anušić, koji je poručio da su uvijek na raspolaganju kao podrška u svim projektima.

Zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin rekao je da godinama teže tome da znanstvenoobrazovne institucije sudjeluju i u znanstvenoistraživačkom radu te da rade istraživanje i razvijaju nove tehnologije za tvrtke našega područja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti