Osnivač Huaweija priznao: Moj uzor je Apple!

Ren Zhengfei ima pristup privatnosti kao i Apple te u slučaju da kineska vlada od njega zatraži otključavanje telefona i pristup korisničkim podacima, on bi to odbio.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.07.2019. / 09:10

Ren Zhengfei, osnivač Huaweija (Foto: AFP)

Donald Trump ublažio je zabranu trgovanja američkih kompanija s Huaweijem te je kineskoj kompaniji ipak omogućio korištenje određenih tehnologija američkih kompanija, no zadržao je zabranu korištenja njihove infrastrukture za 5G mreže. Prvi čovjek SAD-a i dalje smatra da bi Huawei mogao dijeliti podatke o svojim korisnicima s kineskom vladom te špijunirati u njihovo ime, a u nedavnom intervjuu za američke medije osnivač Huaweija Ren Zhengfei komentirao je zašto se to nikada nije i neće dogoditi.

Donald Trump (Foto: AFP) Trump ipak popustio: Huawei će moći surađivati s američkim kompanijama, ali...

Kada bi Huawei dao kineskoj vladi pristup podacima s njihovih telefona ili kada bi na zahtjev vlade otključali telefone, Amerikanci bi sigurno imali dokaze o tome i te bi dokaze pokazali cijelom svijetu. Zbog toga bi ljudi diljem svijeta prestali kupovati Huaweijeve telefone, što bi vrlo brzo dovelo do propasti kompanije.

Tko bi onda platio dugove koje imamo, upitao se Zhengfei i dodao da bi njegovi zaposlenici dali otkaze i pokrenuli vlastite kompanije, ostavivši njega samog da riješi dugovanja: Radije bih umro.

Podatke s Huaweijevih telefona kontroliraju samo korisnici, naglasio je i dodao da, kada je u pitanju privatnost i sigurnost te odnos prema vladi u slučaju kada oni zatraže podatke korisnika i otključavanje telefona, njegov je uzor Apple. Podsjetimo, prije nekoliko godina Tim Cook ušao je u sukob s FBI-jem i američkom vladom jer nije htio omogućiti otključavanje i pristup podacima iPhoneu jednog terorista. Cooka je zbog toga kritizirao i Trump, koji je Amerikance pozvao da prestanu koristiti Appleove uređaje, no nasljednik Steva Jobsa ostao je dosljedan i nije popustio pod velikim pritiscima.

Donald Trump Apel američkih kompanija: Zbog Trumpove odluke izgubit ćemo milijarde dolara

Što se korisničkih podataka s telefona tiče, Zhengfei kaže da njih ionako posjeduju samo korisnici, ne Huawei, a mobilni operateri su ti koji prate svakog korisnika, dok su oni samo proizvođači opreme i ne prate podatke.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti