Oštećeni Sojuz vratio se na Zemlju, posada će "kasniti" otprilike šest mjeseci

Rusija je prošli tjedan poslala rezervnu kapsulu MS-23 na ISS i odlučila vratiti oštećenu letjelicu MS-22 na Zemlju bez posade.

Hina | 28.03.2023. / 20:30

Sojuz po povratku na Zemlju (Foto: Sergey Vigovskiy)

 Oštećena ruska kapsula Sojuz MS-22 sletjela je u utorak na Zemlju, tri mjeseca nakon što je iz letjelice počelo istjecati sredstvo za hlađenje dok je bila spojena na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).

Modul je završio dvosatni povratak na Zemlju s ISS-a bez posade, sletjevši u kazahstansku stepu u utorak poslijepodne, nekoliko stotina kilometara od kozmodroma Bajkonur, odakle Rusija lansira svemirske letjelice.

Pripreme za lansiranje Sojuza Sojuz krenuo po astronaute koji su zaglavili na ISS-u, ali se neće tako skoro vratiti na Zemlju

Slijetanje je na internetu prenosila ruska svemirska agencija Roscosmos.

Istjecanje sredstva za hlađenje otkriveno je u prosincu, a izazvala ga je rupa u oplati od 0,8 milimetara. To je vjerojatno posljedica udara meteorida. Temperatura u kapsuli zbog toga je u jednom trenutku narasla do 30 stupnjeva Celzijevih.

Rusija je prošli tjedan poslala rezervnu kapsulu MS-23 na ISS i odlučila vratiti oštećenu letjelicu MS-22 na Zemlju bez posade.

Dvojica ruskih kozmonauta i američki astronaut koji su se trebali vratiti u ožujku ostat će na ISS-u do rujna.

Kapsula se vratila s 218 kilograma tereta, uključujući rezultate znanstvenih eksperimenata i opremu s postaje koja će biti ponovno iskorištena u drugim misijama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti