Osveta zbog Trumpove odluke: Iran kreće s destruktivnim kibernetičkim napadima?

Iranski hakeri mogli bi pokrenuti agresivne i destruktivne kibernetičke napade na američke financijske, energetske i naftne kompanije te na kritičnu infrastrukturu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.05.2018. / 09:59

Trump potpisao sankcije protiv Irana (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, a možda čak i ranije, iranski hakeri mogli bi pokrenuti "agresivne i destruktivne kibernetičke napade" na američke financijske, energetske i naftne kompanije, a bit će ugrožena i kritična infrastruktura poput elektrana, tvornica i slično – ovo je predviđanje sigurnosnih stručnjaka iz kompanije Recorded Future koji upozoravaju kako napadi neće biti ograničeni samo na američke kompanije, već bi njihovu osvetu mogli osjetiti i u Europi, Saudijskoj Arabiji i Izraelu.

Ovakve kibernetičke napade Iran bi mogao pokrenuti kao odgovor na nedavno Trumpovo povlačenje iz nuklearnog sporazuma i najavu ekonomskih sankcija toj zemlji.

Treba napomenuti kako trenutno ne postoje konkretni dokazi i informacije o pripremi takvih kibernetičkih napada, no bivša sigurnosna analitičarka Agencije za nacionalnu sigurnost Priscilla Moriuchi kaže kako se na temelju prijašnjih akcija ove zemlje i kibernetičkih napada koje su poduzimali u prošlosti, može zaključiti kakvi su im sljedeći koraci.

Naime, prijašnjih godina Iran je na sankcije koje su mu nametale zapadne zemlje reagirao upravo na ovakav način – kibernetičkim napadima, tako da i nakon novih sankcija možemo očekivati sličan odgovor.

Posebno upozorava što Iran, naravno, neće otvoreno napasti SAD, već za obavljanje takvih poslova unajmljuje vanjske suradnike koji nisu previše ideološki i politički nastrojeni, pa postoji bojazan da će takve napade biti još teže zaustaviti, odnosno da će se oteti kontroli. Prema nekim informacijama izvora upoznatih sa situacijom u Iranu, hakerske poslove za vladu te zemlje obavlja najmanje 50 organizacija, uključujući i zaposlenike na nekim fakultetima.

U razgovoru s novinarima ZDneta sigurnosni stručnjak Levi Gundert rekao je kako će cilj ovakvih napada vjerojatno biti postizanje maksimalne štete, pa se neće ograničiti samo na DDoS napade i privremeno rušenje stranica i servisa, već će se vjerojatno odlučiti na napade korištenjem malwarea.

Osim stručnjaka za kibernetičku sigurnost iz Recorded Futurea, slična upozorenja o potencijalnim napadima iz Irana stižu i iz sigurnosne kompanije FireEye. Prema njihovim izvorima, iranski hakeri već neko vrijeme ispituju sigurnost i potencijalne propuste u kritičnoj infrastrukturi brojnih europskih kompanija te i oni vjeruju kako bi uskoro mogli početi kibernetički napadi.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti