Otkrili ste svoj broj telefona Facebooku? Sad ga svi mogu vidjeti!

Iako korisnici mogu sakriti broj na svom profilu, drugi ih korisnici još uvijek mogu pronaći ako znaju njihov broj telefona.

Martina Čizmić | 04.03.2019. / 08:13

Društvene mreže (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Broj telefona nikad nije trebao služiti kao identifikacijski broj, no s razvojem dvostupanjske autentifikacije korisnici su uz gomilu osobnih podataka velikim tvrtkama dali i taj podatak.

Logika nalaže da se taj broj koristi samo u slučajevima autentifikacije korisnika i ničeg drugog. Osim ako niste Facebook.

Naime, Facebook je tijekom prošle godine prilično agresivno od korisnika tražio da mu otkriju svoj broj telefona pod izlikom dvostupanjske autentifikacije njihova računa. I mnogi su to napravili.

Ali ti brojevi nisu ostali tajni, već su, kao i sve ostalo, uvršteni u Facebookovu bazu podataka. Tako je broj telefona, koji je trebao biti osiguranje od neovlaštenog upada u račun, postao sredstvo za targetiranje oglasa, a sad i korisnici mogu pretraživati druge korisnike preko brojeva telefona.

Iako korisnici mogu sakriti broj na svom profilu, drugi ih korisnici još uvijek mogu pronaći ako znaju njihov broj telefona. Čak i ako sam korisnik nije učitao broj telefona na Facebook, već je to učinio netko od njihovih prijatelja ili kontakata.

Facebook vas prati (Foto: Getty Images) Znate li koliko Facebook zna o vama? Evo što sve točno "pamti"

Korisnici mogu ograničiti tko će ih moći pronaći putem broja telefona na "sve", "prijatelje prijatelja" ili samo "prijatelje", ali ne i u potpunosti blokirati pretraživanje.

Stručnjaci za računalnu sigurnost ističu da takav odnos prema brojevima telefona ne samo da ugrožava sigurnost korisnika već i sigurnost cijele platforme jer hakeri mogu jednostavnim pogađanjem broja telefona upadati na tuđe račune.

Dodatno zabrinjava Facebookova najava spajanja servisa Facebook Messenger i WhatsApp, čime će brojevi telefona svih korisnika WhatsAppa postati dostupni Facebooku. To je potez koji bi mogao na noge podignuti brojna tijela za zaštitu osobnih podataka diljem svijeta.

Slika nije dostupna Ništa od ujedinjavanja WhatsAppa, Instagrama i Messengera u EU-u?

Neki su već najavili kako će pomno proučiti Facebook i njegove planove kako bi bili sigurni da privatnost korisnika nije narušena.

Izvor: TechCrunch

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti