Facebookov plan za ujedinjavanje WhatsAppa, Instagrama i Messengera pod povećalom EU

Takva predložena integracija mogla bi se dogoditi u EU-u samo ako se ispune svi uvjeti po GDPR-u.

Martina Čizmić | 29.01.2019. / 09:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Najava Facebooka prema kojoj se radi na ujedinjenju Facebook Messengera, Instagrama i WhatsAppa nije baš najbolje sjela europskim tijelima koja se brinu za zaštitu privatnih podataka građana EU-a.

Točnije, irska Komisija za zaštitu podataka, koja je zadužena za "nadzor" nad Facebookom u EU-u, zatražila je od Facebooka pojašnjenje planova.

Podsjetimo, prema informacijama koje su objavljene u medijima, Facebook planira ujediniti aplikacije kako bi korisnici mogli slati poruke s jedne na drugu, ali i kako bi "ojačali zaštitu podataka koji će se razmjenjivati". Upravo ovaj dio o razmjeni podataka nije baš najbolje sjeo komisiji.

Iako razumijemo da je Facebookov prijedlog za integracijom platformi u ranoj fazi, irski DPC zatražio je od Facebooka Irska hitno pojašnjenje prijedloga. Irski DPC veoma će pozorno pratiti Facebookove planove i njihov razvoj, pogotovo jer uključuju dijeljenje i ujedinjavanje osobnih podataka između različitih Facebookovih kompanija... Moramo naglasiti kako bi se takva predložena integracija mogla dogoditi u EU-u samo ako ispuni sve uvjete po GDPR-u, stoji u objavi irske Komisije.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti